Počítač navrhl sochu a pak posloužil jako materiál k její výrobě

Počítač navrhl sochu a pak posloužil jako materiál k její výrobě
  • Umělá inteligence vytvořila vlastní návrh na základě tisícovky soch
  • Výsledek se draží v aukční síni v Londýně

Umělá inteligence se vyznačuje zajímavými výsledky v mnoha oblastech konání. Umění ale obvykle nepovažujeme za oblast, kde by ji čekala nějaká zářná budoucnost. Už ale pracovala na vánočních koledách nebo malbě. A nyní to zkouší jako sochař pod vedením svého lidského kolegy Bena Snela. Jejich společné dílo se draží v aukční síni PHILLIPS v Londýně.

Soška pojmenovaná Dio používá postup obvyklý u strojového učení: vychází z databáze mnoha historických objektů a člověk pouze zadává základní parametry nového výtvoru, zatímco konečná realizace spočívá na stroji samotném. Jako vzor zde posloužila více jak tisícovka soch, mezi nimiž najdeme například i Michelangelova Davida. Vznikne tak něco, co je důvěrně známé, přesto svým způsobem originální. Zavdává to mnoho námětů k přemýšlení, například jak nás vnímají stroje (pokud nás vůbec vnímají), nebo kde vede hranice mezi tvorbou a napodobováním.

Vznik modelu není jedinou zajímavostí ohledně zrodu sochy. Poté, co počítač dokončil návrh 3D modelu, jej Snel rozebral na díly, rozdrtil ve speciálním boxu a získaný materiál pak při tvorbě samotné sochy použila 3D tiskárna. Protože zničil i samotný algoritmus na pevném disku, vzniklý výtvor je jedinečný i neopakovatelný a obsahuje informace o svém původu v zakódované formě – podobně jako je tomu u živých organismů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze