Ransomware je připraven i pro kávovary. Zaplatili byste za ten svůj výkupné?

Ransomware je připraven i pro kávovary. Zaplatili byste za ten svůj výkupné?
Fotografie: Dan Goodin
  • Mnoho výrobců si nedělá starosti se zabezpečením
  • Spotřebiči je tak snadné podsunout falešný firmware
  • Výsledkem je nefunkční přístroj

Neustále se opakující termín internet věcí se pomalu zhmotňuje v našich domácnostech, aniž by k tomu byla potřeba nějaká speciální výbava. Stačí obyčejná bezdrátová síť, do které se připojují nejrůznější zařízení, které to potřebují.

Možnost nechat si uvařit lahodný šálek kávy, zatímco se ještě sedíte v autobuse je pak konkurenční výhoda, která se dobře marketingově prodává. Jenže každá mince má dvě strany. Zatímco u počítačů a mobilních telefonů si je skoro každý vědom možných rizik, a výrobci se proto pomocí aktualizací snaží o jejich bezpečí, u dalších přístrojů tomu tak být nemusí.

Jak to pak taky může dopadnout, popsal bezpečnostní expert Martin Hron pracující pro Avast. Ve svém článku detailně popisuje principy útoku, kterému však hodně dopomohla laxnost tvůrců produktu. I když se jedná už o třetí generaci tohoto produktu, opakuje stále tytéž školácké bezpečnostní chyby. Ve zkratce: komunikace mezi telefonem a kávovarem není šifrovaná, stejně tak jako soubory pro aktualizaci firmwaru, u nichž ani není ověřována integrita nebo autenticita.

Výsledek vidíte na videu. Není těžké podstrčit zařízení falešný firmware, který jej totálně znefunkční. Vypadá to jako z béčkového filmu, kdy se všechny domácí spotřebiče „zblázní“, ale toto je realita korunovaná výzvou k zaplacení výkupného za kávovar.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze