Jaký úspěch měla první divadelní hra umělé inteligence?

Jaký úspěch měla první divadelní hra umělé inteligence?
Fotografie: Švandovo divadlo
  • Divadelní hra byla uvedena v pátek ve Švandově divadle
  • Hru mohli diváci sledovat na www.theaitre.com
  • Představení již vidělo přes 13 000 diváků z ČR i ze světa

Již v prosinci jsme vás informovali o nové divadelní hře, kterou v pátek 26. února představilo Švandovo divadlo. Po 100 letech od premiéry hry R.U.R. Karla Čapka zde uvedli hru s názvem AI: Když robot píše hru. Scénář byl sestavený z dialogů vygenerovaných umělou inteligencí a vypráví o radostech i strastech každodenního života z pohledu robota.

Představení vidělo již více než 13 000 lidí z ČR i světa a jsou na ní první recenze (např. Telegraph), o projektu informoval i Science magazine. Hru je možné vidět i nadále na webových stránkách www.theaitre.com česky i anglicky, a to do pondělní půlnoci.

Počítač jako dramatik-začátečník, navíc neživý, se ale bez lidské pomoci neobešel. „Občas prohodil ženské a mužské postavy nebo na něčem ulpěl, takže dialog ztratil smysl. Oříškem, který zatím s obtížemi louská, je také podtext – fakt, že nejde jen o to, co v divadelní hře postava říká, ale co tím ve skutečnosti myslí. Na rozdíl od někdy svéhlavých živých autorů ale stačilo počítači ukázat místo, kde ztratil nit, a on začal od příslušného bodu hned vytvářet text nově,“ vtipkuje dramaturg a dramatik Švandova divadla David Košťák.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze