Je dnešek nejdepresivnějším dnem v roce?

Je dnešek nejdepresivnějším dnem v roce?
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes je Modré pondělí, které se označuje za nejdepresivnější den v roce
  • Neexistují žádné vědecké důkazy, že by to tak vážně bylo
  • I tak si ho lidé na sociálních sítích dnes připomínají

Server edinburghnews.com informoval o tom, že dnes je tzv. Modré pondělí (Blue Monday), které je považováno za nejdepresivnější den v roce (většinou třetí pondělí v měsíci). S tímto tvrzením přišla britská cestovní společnost Sky Travel v roce 2005. Tvrdí, že tento den jde vypočítat pomocí rovnice. Vzorec zahrnuje několik faktorů: čas od Vánoc, nesplnění novoročních předsevzetí, dluhy nebo nulovou motivaci.

Pravdou ale je, že jistý Cliff Arnall, který v té době pracoval na univerzitě v Cardiffu, vymyslel Blue Monday pro cestovní kancelář, která se snažila v tomto období zvýšit počet prodaných zájezdů. Poté, co se zpráva dostala do médií, Arnall o práci přišel. I po patnácti letech se snaží na Twitteru zdůraznit, že Modré pondělí je jen mýtus.


I přestože neexistují žádné vědecké důkazy, že by mohlo třetí pondělí v měsíci vážně ovlivnit naši náladu, lidé na sociálních sítích se tímto trendem nechali velmi ovlivnit. Napomáhá tomu i fakt, že je skoro měsíc po Vánocích a lidé už netrpělivě čekají na výplaty poté, co pro ně byl prosinec finančně náročnější. Dalším důvodem může i být i nepříliš hezké počasí, které naši náladu ovlivňuje hodně, aniž si to uvědomujeme.


Možná bylo Modré pondělí vymyšlené jen jako marketingový tah, ale lidé tomu uvěřili. Síla sociálních sítí je v dnešní době opravdu velká. A pokud vás dnešní den negativně ovlivnil, radíme vám nepoddávat se tomu a radši si přečtěte oblíbenou knihu, jděte na procházku, podívejte se na nový seriál nebo cokoli, co vám zpříjemní den.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze