Je opravdu potřeba šamponovat vlasy dvakrát? A jak často by se vlastně měly umývat?

Je opravdu potřeba šamponovat vlasy dvakrát? A jak často by se vlastně měly umývat?
Fotografie: unsplash.com
  • Umývat vlasy dvakrát má smysl, pokud máte husté nebo kudrnaté vlasy
  • V případě citlivé pokožky nebo jemných vlasů může být takové mytí spíše na škodu
  • Vlasy není dobré umývat denně, na druhou stranu každé vlasy vyžadují jinou péči

Krátké, dlouhé, rovné, vlnité – ať máte vlasy jakékoliv, je potřeba se o ně pravidelně starat. Péči, kterou provádíme všichni, je jejich umývání. Každý z nás má jinou pokožku hlavy, a tak se i liší potřeba toho, jak často si je myjeme. Pokud jste byli někdy v kadeřnickém salonu, nejspíše vám byly vlasy umyty šamponem hned dvakrát. Poprvé aby se odstranily z vlasů nečistoty a podruhé pak pro jejich výživu. Je ale potřeba takto umývat vlasy i doma?

Záleží na vlasech

V případě, že máte husté, nebo kudrnaté vlasy, může být pro vás dvojité šamponování dobrou volbou, jelikož při tomto typu vlasů déle trvá, než se přípravek dostane ke každému vlasu a odstraní maz z pokožky a vlasů. Pokud ale máte jemné vlasy, případně trpíte na suchou pokožku, může vám dvojí umývání podle lovelyskin.com uškodit. V tomto případě by mohlo vícečetné umývání hlavy způsobit podráždění pokožky hlavy.

Umytí vlasů šamponem dvakrát má také podle hair.com smysl ve chvíli, kdy máte ve vlasech několik přípravků, jako jsou spreje na vlasy, tužidla, gely a další preparáty. Klasicky tedy po plesu, svatbě či jiné společenské události. Zdvojeným umytím tak zaručíte úplné odstranění produktů.

tvoření účesu

Jak často si vlasy umývat?

Pokud patříte mezi ty, kteří si myjí vlasy dvakrát, pak nepotřebujete mýt vlasy tak často. Nezapomínejte na to, že maz, který se vytváří, je sice neestetický, ale vlasy u kořínků hydratuje a působí antibakteriálně. Častým mytím tak můžete pokožku hlavy narušit. Jak často si mýt vlasy je ale naprosto specifické u každého z nás a nelze tak plošně určit jediný správný interval.

Všeobecně se však nedoporučuje umývat vlasy každý den, jelikož pak dochází k jejich vysušování a mohou začít více padat. Čím častěji jste zvyklí hlavu umývat, tím dříve se také tvoří maz. Postupným prodlužováním intervalů mezi mytím tak můžete tvorbu mazu do určité míry snížit.

Jaké produkty zvolit?

Máte sklon k mastným vlasům? Pořiďte si přípravek, který je na tento typ vlasů určen. Při dvojitém umytí pak jako druhou volbu použijte hydratační šampon. V případě citlivé pokožky je podle shape.com dobré zvolit kombinaci zklidňujícího šamponu na podrážděnou pokožku a šamponu pro suché či mastné vlasy.

Nezapomeňte ani na kondicionér, který se nenanáší až ke kořínkům, ale většinou pouze na délku a konečky vlasů. I v tomto případě si vyberte produkt, který je určený na váš typ vlasů. Nebojte se vyzkoušet několik značek v různých cenových relacích, jelikož u těchto produktů neplatí, že dražší produkt musí být i lepší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze