Všechna „Éčka“ jsou nebezpečná. Opravdu?

Vyvracíme nejčastější mýty
Všechna „Éčka“ jsou nebezpečná. Opravdu?
Fotografie: pixabay.com
  • Ve složení potravin najdeme velkou škálu přídatných látek označených E s příslušnou číslicí
  • Toto označení se používá ve všech zemích EU
  • Ne všechna aditiva jsou ale pro nás nebezpečná a existuje jich celá řada

Když nakupujete potraviny, díváte se na složení? I kdyby jen zběžně, určitě jste si všimli písmen E, která jsou doplněna různými číslicemi. Všeobecně jsou brána tyto písmena jako něco, co je škodlivé a do potravin nepatří. Málokdo ale ví, že některá „Éčka“ nejsou vůbec škodlivá a může se jednat například o vitamin C nebo Lecitin. „Éček“ v potravinách najdeme celou řadu a některá jsou opravdu pro zdraví nebezpečná a mohou způsobovat alergické reakce. My vám dnes ukážeme ty, která vám starosti dělat nemusejí.

Co jsou „Éčka“?

Jedná se o přídatné látky, které se používají v průmyslově vyráběných potravinách. Písmeno E doplněné číslicí, se používá v zemích EU a jejich používání se řídí právními předpisy Evropského parlamentu a Rady. Tyto látky jsou pak ještě podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce rozděleny do několika tříd, které určují, na co je daná přídatná látka určena. Můžete se tak setkat se sladidly, barvivy, konzervanty, antioxidanty, emulgátory a dalšími.

Která „Éčka“ nám neuškodí?

Začneme vitamínem C, jelikož u něj je zřejmé, že pro naše tělo má naopak dobrý vliv. Patří do skupiny antioxidantů a používá se například do džusů, ale i do masných výrobků, jelikož zabraňuje oxidaci tuků. Slouží také jako konzervant, kdy při jeho použití vydrží potravina déle. Jeho označení je E300.

Pokud na obale uvidíte E290, taktéž se nemusíte bát tuto potravinu koupit. V tomto případě se jedná o oxid uhličitý, který tvoří bublinky a nejčastěji se tak s ním setkáte v sycených limonádách či vodách. Můžete ho najít i ve víně, šampusu či pivě, nebo ve šlehačce ve spreji.

Sycený nápoj

Dalším nezávadným „Éčkem“ je E150. Jedná se o karamel, který slouží především k dobarvování potravin. Nejčastěji je využíván při výrobě cukrovinek, kolových nápojů, piva, rumů, ale najdete ho i pečivě. Tady se většinou ale jedná o to, že jej výrobce použije, aby pečivo vypadalo více celozrnně (tmavě) – zda si tedy tento výrobek koupíte, záleží už pouze na vás.

Ani E270 se nemusíte obávat. Jde o kyselinu mléčnou, která zvýrazňuje chuť a upravuje kyselost. Nejčastěji se s jejím použitím setkáte v nápojích (nealko pivo, či ochucený radler), ale není výjimkou ani v margarínech, pečivu, či omáčkách.

Jako regulátor kyselosti a antioxidant se často při přípravě potravin používá kyselina citronová, která se značí jako E330 a taktéž není nijak škodlivá pro naše zdraví. Má široké využití podobně jako vitamin C – najdete ji v džusech, uzeninách, šunkách, marmeládě a různých polotovarech.

Tato, ale i další aditiva, se kterými se setkáváme běžně v potravinách, jsou pro výrobu a jejich chuť i barvu nezbytná, ale našemu tělu nijak neublíží. Podle ferpotravina.cz se mezi tato neškodná „Éčka“ řadí i například Riboflavin (E101), Kurkumin (E100), karoteny (E160a), Lykopen (E160d), Erythritol (E968) a další. Pokud tedy uvidíte na potravině značku E, nemusí to vždy znamenat, že obsahuje škodlivé látky.

Kterým se raději vyhnout?

Samozřejmě existují i skupiny přídatných látek, které nejsou vhodné, ale jejich použití je povoleno. Tyto potraviny pak zejména nejsou vhodné pro alergiky a děti. Podle madeformums.com mezi ně patří oxid siřičitý (E220), siřičitan sodný (E221), siřičitan draselný (E225), siřičitan vápenatý (E226) a další siřičitany. Tato třída může způsobovat bolesti hlavy, žaludku, nevolnost, alergickou reakci, či ekzém. Vhodné není ani vybírat potraviny s benzoáty (E210, E211, E212, E213, E214, E215, E218, E219). Tyto látky jsou považovány za alergeny, mohou způsobovat hyperaktivitu, kopřivku, vyrážku, či zhoršení pozornosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze