Je potřeba chránit se před klíšťaty – počet případů boreliózy neustále roste

Je potřeba chránit se před klíšťaty – počet případů boreliózy neustále roste
Fotografie: pixabay.com
  • Od ledna do července bylo nahlášeno 1 938 případů lymské boreliózy, což je nejvíce za posledních 10 let
  • Klíšťovou encefalitidou bylo nakaženo 362 lidí
  • Je důležité používat repelenty, kontrolovat se po příchodu domů a očkovat se

Aktivita klíšťat je tento rok vysoká. Klíšťata začínají být aktivní ve chvíli, kdy se oteplí, a tento rok jsou k tomu vhodné podmínky už od začátku jara. Státní zdravotní ústav (SZÚ) vydal dnes upozornění, aby připomněl, jak je důležité se před klíšťaty chránit a tím tak eliminovat možnou nákazu lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Od ledna do července bylo nahlášeno 1 938 případů nákazy boreliózou, což je nejvíce za posledních deset let. Klíšťové encefalitidy pak bylo nahlášeno 362 případů.

Jak se před klíšťaty chránit?

Nezapomínejte, že klíšťata nejsou jen v lese, ale narazíte na ně i na louce či zahradě. Abyste případná klíšťata co nejlépe viděli, na výlety si oblečte světlé oblečení z hladké látky, kde je uvidíte nejlépe. Důležité je také používat repelent, který aplikujte na oblečení minimálně od pasu dolů a aplikaci opakujte pravidelně dle návodu na přípravku.

Jak případně klíště odstranit?

Po návratu domů si zkontrolujte jednotlivé části těla, zda nenajdete přisáté klíště. Často se přisávají v podkolenní jamce, tříslech, podpaží, za ušima, ale i v hlavě a intimních partiích. Pokud naleznete přisáté klíště, je potřeba jej co nejdříve odstranit. Čím déle je totiž přisáté, tím je větší pravděpodobnost přenosu nákazy.


Místo desinfikujte a pomocí navlhčené textilie lehce viklejte klíštětem ze strany na stranu, které se asi po 2 až 3 minutách pustí. Klíště netočte, jelikož dochází k odtržení jeho přední části, která zůstane v kůži a způsobuje zatvrdlinu, případně i zánět. Po odstranění klíštěte místo ještě jednou desinfikujte a je dobré tuto část po nějakou dobu sledovat, zda se na něm nevytvoří zarudlá skvrna. V tomto případě je potřeba ihned vyhledat lékaře.

Nejjednodušší ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování, které si můžete vyřídit u vašeho praktického lékaře a následně jej opakovat každých 3 až 5 let. Proti lymské borelióze očkování bohužel není, o to více je potřeba se chránit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze