Bezprecedentní horko: Červencové teploty lámou historické rekordy

Bezprecedentní horko: Červencové teploty lámou historické rekordy
Fotografie: pixabay.com
  • Nejteplejší den Země byl 22. července, kdy globální průměrná teplota dosáhla 17,16 °C
  • Rekord v teplotě byl naměřen i předchozí den
  • Podle generálního tajemníka OSN je potřeba co nejdříve přijmout opatření v oblasti klimatu

Meteorologická služba Evropské unie Copernicus provádí měření v datovém souboru ERA5 od roku 1940 a právě v posledních dnech byly naměřeny rekordní teploty. Nejteplejší den Země byl 22. července, kdy denní globální průměrná teplota dosáhla 17,16 °C. Překonala tak rekord naměřený jen o den dříve, kdy průměrná teplota dosáhla 17,09 °C. Předchozí rekord byl naměřen minulý rok, kdy 6. července průměrná teplota dosáhla 17,08 °C.

I minulý rok stanice hlásily neustálé narůstání teplot oproti předchozím letům. Před červencem 2023 činil rekord v globální průměrné teplotě 16,8 °C. Ten byl naměřen 13. srpna 2016. Od 3. července minulého roku až doposud ale bylo 59 dní, které předchozí rekord překonaly. „Nyní máme nový rekord a jeho hodnota je dostatečně velká na to, aby s jistotou naznačila, že překonal rekord z minulého roku. Naše data naznačují, že v příštích dnech můžeme zaznamenat mírně nižší teploty,uvedl ředitel služby Copernicus Climate Change Service (C3S) Carlo Buontempo.

Ačkoliv poslední dva roky jsou v teplotních maximech výrazně vyšší než v minulých letech, už od roku 2015 lze pozorovat neustálý nárůst teplot kvůli globálnímu oteplování. Globální teplotní rekordy padají v čase, kdy nastává léto na severní polokouli. Je to z důvodu, že se na ní nachází větší plochy pevniny, a ta se rychleji ohřívá.


Miliardy lidí čelí epidemii extrémních veder – skomírají pod stále smrtelnějšími vlnami veder s teplotami přesahujícími 50 stupňů Celsia po celém světě,řekl generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres. Uvedl také, že je potřeba co nejdříve přijmout akční plány v oblasti klimatu, které povedou k zastavení nárůstu globální teploty. Mezi nejvíce ohrožené patří těhotné ženy, děti, starší lidé a lidé s chronickým onemocněním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze