Kanadská kosmická agentura oznámila dva astronauty, kteří se zúčastní misí NASA

Kanadská kosmická agentura oznámila dva astronauty, kteří se zúčastní misí NASA
Fotografie: pixabay.com
  • CSA oznámila Jenni Sidney-Gibbonovou, jako zálohu Jeremyho Hansena, který poletí na misi Artemis II
  • Dalším astronautem byl jmenován Joshua Kutryk, který poletí na ISS ve Starlineru od Boeingu
  • Kanada získává místa v letech od NASA díky dodávání robotických ramen

Kanadská kosmická agentura (CSA) dnes oznámila dva astronauty, kteří se budou podílet na misích NASA. Jako první byla oznámena astronautka Jenni Sidney-Gibbonová, která byla vybrána jako záloha Jeremyho Hansena. Ten byl vybrán jako specialista mise pro Artemis II, která v kapsli Orion oběhne kolem Měsíce a vrátit se zpět na Zemi. Při misi Artemis II bude sloužit jako kapslový komunikátor na Zemi. Bude mít tedy za úkol komunikovat s posádkou během jejich vesmírného letu.

Budu trénovat jako kapslový komunikátor, připravená fungovat jako spojka mezi pozemním týmem a misemi Artemis. Budu trénovat spolu s posádkou a budu připravena je podporovat v jakékoli kapacitě, kterou jejich mise vyžaduje. A konečně, Budu připravena na budoucí mise kritické pro kanadský vesmírný program,“ uvedla Sidney-Gibbonová. Pokud by nahradila při cestě do vesmíru Jeremyho Hansena, byl by to její první let do vesmíru a zároveň by se stala třetí Kanaďankou, které se to podařilo.

Jako další byl vybrán Joshua Kutryk – plukovník Královského kanadského letectva, který do vesmíru poletí poprvé v kosmické lodi Starliner od Boeingu. Starliner má za sebou zatím jen testovací let bez posádky, ale po certifikaci bude létat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pravidelně a přidá se tak ke společnosti SpaceX. Ta je zatím jediná, která zajišťuje cesty astronautů na ISS z Ameriky. Na půlroční misi na vesmírnou stanici by se měl podle space.com vydat na začátku roku 2025.


Kutryk se tak stal prvním kanadským astronautem, který byl vybrán pro komerční program NASA, ačkoliv nebude prvním Kanaďanem, který poletí v komerční kosmické lodi. Předběhl ho podnikatel Mark Pathy, který se zúčastnil soukromé mise Ax-1 a letěl v kapsli Crew Dragon od SpaceX. „Vesmír je o spolupráci pro lepší budoucnost. Jde o naši budoucnost, jde o kanadskou prosperitu. Jsem odhodlán vytěžit maximum z této neuvěřitelné příležitosti pro naši zemi,“ uvedl Kutryk.

CSA získala místo na misi Artemis díky poskytnutí robotického ramene na vesmírnou stanici Gateway, která bude kroužit kolem Měsíce a bude podporovat mise Artemis. Starší robotické rameno Canadarm2, které je připevněno na vesmírné stanici pak vedlo k dohodě, že kanadští astronauti mohou na ISS letět každých šest let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze