Seznamte se! Zde jsou astronauti mise Artemis II

Seznamte se! Zde jsou astronauti mise Artemis II
Fotografie: NASA/James Blair
  • Posádku tvoří tři muži a jedna žena
  • Jeremy Hansen z CSA poletí do vesmíru poprvé
  • Start mise Artemis II je naplánován na příští rok

Je to tady. Čtyři jména, na která se čekalo dlouhé měsíce. Čtyři astronauti, kteří se po více jak 50 letech podívají k povrchu naší přirozené družice, a otevřou tak kapitolu nového dobývání Měsíce. V Ellington Field, který se nachází poblíž Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu, dnes administrátor NASA Bill Nelson oznámil čtyřčlennou posádku mise Artemis II. Jak se očekávalo, k Měsíci se poprvé podívá žena a astronaut jiné než bílé barvy pleti. Christina Koch, Jeremy Hansen, Victor Glover a Reid Wiseman – to jsou jména, která budou teď slyšet nejvíce. Pojďme si je tedy představit.

Reid Wiseman (47) – na své první misi byl podle NASA v roce 2014, kdy strávil na oběžné dráze 165 dní. Jako astronaut NASA byl vybrán již v roce 2009 a výcvik dokončil v roce 2011. Kvůli možnosti letět v programu Artemis se vzdal postu hlavního astronauta, jehož funkci vykonával od roku 2020. Na tomto místě však nemohl být jako astronaut pro let vybrán. Před odchodem také zrušil tým Artemis, který zahrnoval 18 vybraných astronautů, jež měli létat v misích Artemis. Zrušením tak dal možnost všem aktivním astronautům u NASA, kterých je aktuálně 41. Misi Artemis II bude velet.

Victor Glover (46) – NASA si jej za astronauta vybrala v roce 2013 a v roce 2015 absolvoval výcvik. Letěl na misi Crew-1 od SpaceX (2020-2021), což byla první mise po certifikaci lodi Crew Dragon. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) sloužil jako letový inženýr, podnikl čtyři výstupy do vesmíru a na oběžné dráze strávil 168 dní.

Jeremy Hansen (47) – astronaut Kanadské kosmické agentury (CSA). Jako astronaut byl vybrán agenturou v roce 2009 a následně absolvoval výcvik. Mise Artemis II pro něj bude představovat první let do vesmíru.

Christina Koch (44) – jako astronautka byla vybrána v roce 2013 a drží několik prvenství. Vytvořila rekord pro nejdelší samostatný let do vesmíru, zúčastnila se prvního čistě ženského výstupu do vesmíru a celkově strávila ve vesmíru 328 dní. Do vesmíru vystoupila podle NASA celkem 6krát a strávila v něm přes 42 hodin.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze