Exploze vzducholodě Hindenburg a první Američan ve vesmíru

Stalo se
Exploze vzducholodě Hindenburg a první Američan ve vesmíru
Fotografie: NASA
  • Vzducholoď celá shořela za pouhých 37 sekund, ukončila tak éru komerčního létání vzducholodí
  • V tomto týdnu vyletěl do výšky 185 km Alan Shepard
  • Jen o 23 dní ho předběhl Jurij Gagarin, který se stal prvním člověkem ve vesmíru

Vítám vás u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme katastrofu vzducholodi Hindenburg, kterou 6. května 1937 pohltil oheň a vzal s sebou desítky obětí. Také si povíme něco o prvním letu Američana Alana Sheparda do vesmíru. Pojďme si tedy připomenout, co se tehdy přesně stalo.

LZ 129 Hindenburg byla komerční vzducholoď vyrobená společností Luftschiffbau Zeppelin, která sloužila pro pravidelné transatlantické lety. Svůj první let podnikla podle zeppelinhistory.com 4. března 1936 a létala až do svého zničení. Pojmenování dostala po polním maršálovi Paulu von Hinderburgovi a ve své třídě byla nejdelší a největší vzducholodí. Její délka dosahovala 245 metrů a průměr činil 41 metrů.

Vzducholoď zažila celkem 63 letů, ten poslední se jí stal osudným. Let měl probíhat od 3. do 6. května 1937 z Frankfurtu do Lakehurstu v New Jersey. Jednalo se o první zpáteční let mezi Evropou a Severní Amerikou. Celý let probíhal bez potíží a až když se vzducholoď blížila cíli, musela se vyhýbat bouřce, a vzniklo tak několikahodinové zpoždění.

Vzducholoď

Když po několika hodinách začala vzducholoď přistávat, zaměstnanci vyhodili ven přistávací šňůry pro ukotvení a jen pár minut nato začala vzducholoď hořet. Než shořela celá, trvalo to pouhých 37 sekund. Na palubě bylo 36 cestujících a 61 členů posádky. Dohromady zemřelo 36 lidí (13 pasažérů, 22 členů posádky a jedna osoba pozemního personálu). Dodnes však není jasné, jak vlastně požár vznikl. Touto katastrofou však byla ukončena éra vzducholodí pro komerční užití.

Alan Shepard

A nyní se přesuneme o několik desetiletí dopředu – přesněji do roku 1961, kdy NASA vyslala prvního Američana do vesmíru. Alan Shepard se narodil 18. listopadu 1923. Po válce se stal zkušebním pilotem a v roce 1959 byl vybrán jako jeden z prvních astronautů NASA, kterých bylo tenkrát vybráno sedm. Stal se prvním z nich, kdo se podíval do vesmíru. 5. května uskutečnil svůj první let, který trval podle NASA pouhých 15,5 minuty. Kosmická loď Freedom 7 odstartovala na raketě Redstone, která ho vynesla do výšky 185 km.

Alan Shepard při výstupu z kosmické lodi

Při tomto letu Shepard neobíhal zeměkouli, pouze byl vystřelen do výšky a poté se vrátil na zem. Prvenství ve vesmíru mu tenkrát vzal podle brittanica.com sovětský kosmonaut Jurij Gagarin, který letěl do vesmíru o 23 dní dříve. Sheppard byl později vybrán jako velitel mise Apollo 14, kdy společně s Edgarem Mitchellem provedli dvě procházky po měsíčním povrchu. Byl také prvním člověkem, který v rámci vědeckého pokusu odpálil na Měsíci golfový míček.

Shepard po těchto dvou misích začal pracovat jako vedoucí kanceláře astronautů a z NASA odešel v roce 1974. Poté se věnoval soukromému podnikání – kromě toho podporoval vzdělání a pomáhal lidem dozvědět se více o létání do vesmíru. Zemřel v roce 1998 na leukémii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze