Kantýnu po zaměstnancích Googlu uklízejí roboti

Kantýnu po zaměstnancích Googlu uklízejí roboti
Fotografie: Alphabet
  • Alphabet zkoumá i využití robotů v běžných situacích
  • Nestrukturovaná prostředí představují pro stroje velkou výzvu
  • Roboti tak mohou působit pomalu a neohrabaně

Alphabet, pod který spadá i Google, se věnuje nejrůznějším oborům, mezi nimi i robotice. Zkoumá jejich využití jak v zemědělství budoucnosti, tak i při zdánlivě obyčejných činnostech, jako je správně roztříděný odpad. A jak ukazuje praxe, zdánlivě jednoduché úklidové práce mohou pro roboty představovat výzvu.

Alphabet Robot

V současné době je nasazena asi stovka takových robotů, kteří uklízejí po zaměstnancích v centrále Googlu v Bay Area. Jedná se o tytéž roboty, kteří dříve třídili odpadky. Nyní se ale začali pohybovat a umí také setřít stoly, zasunout židle a provádět další nenáročné úkoly. Možná se to může zdát vedle výkonů robotů z Boston Dynamics jako nižší liga, důležité je však podle autorů projektů uvědomit si, že zařízení pracují samostatně v nestrukturovaném prostředí. Prostor jídelny nebyl kvůli novým „zaměstnancům“ nijak upravován a stejně tak na ně zvláštní ohledy neberou jejich lidští kolegové.

Alphabet Robot

Autoři projektu proto připomínají, že pokud někde vidíte rychle a obratně se pohybujícího robota, pak nejspíše vykonává jen předem určené úkoly v kontrolovaném prostředí. To je přístup, který lze skvěle využít v průmyslu, ale už ne v domácnostech. A právě to se jejich projekt snaží změnit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze