Alphabet ukazuje vizi zemědělství budoucnosti. Na pole vyjedou roboti

Alphabet ukazuje vizi zemědělství budoucnosti. Na pole vyjedou roboti
Fotografie: Alhabet
  • Budou sbírat data o stavu plodin
  • Mohli by i lokálně zacílit postřik nebo hnojivo

Alphabet, tedy mateřská společnost Googlu, nás zase nechala nahlédnout pod pokličku svého snažení, které má změnit svět. Zemědělství sice není moc atraktivní obor, ale je nanejvýš podstatný, pokud se má planeta vypořádat se stále narůstající populací.

Alphabet tak na svém blogu popisuje projekt Mineral. Nejedná se o žádnou zkratku, roboti mají být pro rostliny jednou tak nepostradatelní jako skutečné minerály. Zní to rozhodně lépe něž původně zamýšlený výpočetně-zemědělský projekt.

Mineral
Vzhled vozítka se postupně vyvíjel.

Jeho základem jsou vozítka, která bez stání křižují pole a sbírají potřebné informace. Takzvaná „big data“ pak pomohou zemědělcům v lepším rozhodování ohledně pěstování – kdy sázet, kdy hnojit a podobně. V mnoha zemích se totiž tyto činnosti řídí instinktem nebo tradicemi, což nemusí být vždy nejšťastnější řešení.

Vozítka také získají přesný přehled o stavu rostlin v jednotlivých oblastech. Případné postřiky nebo hnojení tak bude možné lépe zacílit. Uvažuje se, že by případné zásahy mohli provádět roboti sami. To by mohlo zabránit množení škůdců hned v počátcích.

Cílem projektu je udržitelný, odolný a produktivní systém zemědělství. Vzhledem k tomu, o jak naléhavý problém se jedná, o Mineralu ještě určitě uslyšíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze