Klíšťata jsou kvůli teplotám již aktivní. Se sledováním pomůže aplikace

Klíšťata jsou kvůli teplotám již aktivní. Se sledováním pomůže aplikace
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvhodnější teplota pro klíšťata je mezi 15 až 30 °C
  • Ačkoliv je nyní jejich aktivita nízká, měli bychom se po příchodu z přírody zkontrolovat
  • Jaký je výskyt klíšťat ukazuje Klíšťapka, která je zatím pouze pro Android

Ačkoliv je teprve únor, venku to teplotami připomíná spíše duben a aktivita klíšťat je zásadně ovlivněna venkovními teplotami. Podle klistapka.czu.cz je pro klíšťata nejvhodnější teplota mezi 15 až 30 °C. Jak teplota klesá, jejich aktivita se snižuje a při asi 3 °C zcela ustane. To znamená, že aktuálně již můžete na klíšťata v přírodě narazit. Ačkoliv jejich počet není nijak závratný, i tak je potřeba dávat pozor.

Na klíšťata u nás narazíte v nížinách i na horách. Nejlépe se jim daří ve vlhkém prostředí, tedy nejvíce na ně narazíte ve vysoké trávě na loukách, nebo v lesním porostu. Pokud tedy víte, že půjdete do přírody, už nyní je potřeba myslet na ochranu před těmito roztoči, kteří přenášejí nebezpečné nemoci.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu je v těchto dnech aktivita klíšťat nepatrná. I přesto se však doporučuje po návštěvě travnatých ploch a lesa, se prohlédnout. Pomůže také, pokud si vezmete světlé oblečení, nebo použijete repelent. S výskytem klíšťat vám také pomůže aplikace Klíšťapka, která monitoruje jejich výskyt a riziko nákazy lymeskou borreliózou. Aplikace vznikla na základě téměř 30 000 analyzovaných klíšťat mezi lety 2021 a 2022. Bohužel je aplikace zatím dostupná pouze pro Android.


Lymeskou borreliózou se můžete nakazit od infikovaného klíštěte. Onemocnění se pak projevuje různými příznaky – může postihnout kůži, nervový systém, ale i svaly a klouby. Nemocí se nakazíte nejpravděpodobněji v případě, že budete mít nakažené klíště přisáté 36 až 48 hodin. Proto je velmi důležité přisáté klíště co nejdříve odstranit. Další nejčastějším onemocněním, které klíšťata přenášejí, je klíšťová encefalitida. Na tu však existuje očkování. Tato nemoc se nejdříve projevuje jako nachlazení a později se dostaví silné bolesti hlavy a horečka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze