Nová aplikace ukáže, kde vám budou klíšťata nejvíce pít krev

Nová aplikace ukáže, kde vám budou klíšťata nejvíce pít krev
Fotografie: unsplash.com
  • Infekci u nás přenáší zhruba každé desáté klíště v lesích
  • Aplikace nabízí přesnější předpověď aktivity klíšťat, která se odvíjí od teploty vzduchu, typu lesa, krajinných parametrů a nadmořské výšky
  • Klíšťapka v současné době není dostupná pro iPhony

Aplikace s názvem Klíšťapka nabízí přesnější předpověď aktivity klíšťat, která se odvíjí nejen od teplot vzduchu, ale díky rozsáhlým sběrům klíšťat po celé České republice i od typu lesa, krajinných parametrů a nadmořské výšky. Klíšťapka navíc přináší i novou informaci o infikovanosti klíšťat borreliemi. Infekci u nás přenáší zhruba každé desáté klíště v lesích mimo města a zástavbu. Aplikaci Klíšťapka si můžete zdarma stáhnout zatím pouze na mobilní telefony se systémem Android, případně můžete zkontrolovat místo, které se chystáte navštívit, i zde. Za jak dlouho bude aplikace dostupná pro telefony s iOS, to zatím nevíme.


Aplikaci vyvinuli vědci z Fakulty lesnické a dřevařské a Provozně ekonomické České zemědělské univerzity ve spolupráci s Lesy ČR, Státním zdravotním ústavem, Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, Českou lesnickou společností a Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti. Data v aplikaci vycházejí z testování odchycených klíšťat z různých typů lesa ze všech krajů v České republice, a to metodou PCR, která je velmi citlivá. Vzorky testovala Národní referenční laboratoř pro lymeskou borreliózu SZÚ.

„V průměru byla klíšťata z lesů po celé České republice pozitivní na borrelie v 10,4 %. Pozitivita klíšťat se mezi různými lokalitami velmi lišila. Klíšťata ze sedmi lokalit z různých krajů nebyla vůbec infikována. Naopak jsme zjistili nejvyšší pozitivitu, zhruba 30 až 40 %, hned ve čtyřech lokalitách. Jde o místa v Jihočeském, Olomouckém, Moravskoslezském a Středočeském kraji,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu SZÚ, RNDr. Kateřina Kybicová, Ph.D.

Tyto rozdíly v přítomnosti infikovaných parazitů v jednotlivých krajích jsou způsobeny ohniskovým výskytem nákazy lymeskou borreliózou. Jejím rezervoárem jsou především hlodavci a ptáci. V přírodě můžeme narazit na ohnisko, kde bude promořeno až 50 % klíšťat jako přenašečů onemocnění, a o kilometr dále nalezneme klíšťata neinfikovaná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze