Kde nejčastěji narazíte na klíšťata? A víte, jak se proti nim chránit?

Kde nejčastěji narazíte na klíšťata? A víte, jak se proti nim chránit?
Fotografie: unsplash.com
  • Vyskytují se nejvíce v listnatých a smíšených lesích, ale narazíte na ně i na zahradě či v parku
  • Jako ochranu používejte dlouhé oblečení a repelent
  • Pokud najdete přisáté klíště, je potřeba si místo ještě několik dní kontrolovat

Teplé počasí většinu z nás vyhání k vodě, nebo do lesů. S létem však také přibývá počet klíšťat, na která můžeme narazit prakticky všude, kde se nachází travní porost. Kromě toho, že přisáté klíště je samo o sobě nepříjemná věc, také může přenášet nemoci. Na některé existuje očkování, na jiné ne. Jak se tedy můžeme klíšťatům, pokud možno, vyhnout a co případně dělat, když už jej najdeme přisáté?

Kde se nejčastěji vyskytují?

Nejčastěji se klíšťata nacházejí především v listnatých a smíšených lesích, ale není těžké na něj narazit ani na zahradě, louce či v parku. Spíše na něj narazíte ve stínu, kde je tráva vyšší než 20 cm, a naopak méně se drží na slunných místech a v jehličnatých lesích. Podle pozorkliste.cz žijí ve výšce do 1,5 metru a výška, ve které se nachází, záleží na jejich vývojovém stádiu. Níže jsou nymfy a výše najdeme dospělá klíšťata.

Pozor je potřeba dávat ale i mimo léto, jelikož klíšťata mohou být aktivní už když je venku nad 5 °C, což si mnozí z nás neuvědomují. Kontrolovat se a používat repelenty byste tedy měli přibližně od března až do prvních mrazů.

Jak se nejlépe chránit?

Existuje několik způsobů, jak přisátí klíštěte minimalizovat. Státní zdravotní ústav doporučuje nosit do míst se zvýšenou aktivitou dlouhé oblečení, které je hladké a světlé barvy, aby měl parazit co nejméně možností se udržet. Používejte také určitě repelentní přípravky, které si nastříkejte jak na kůži, tak na oblečení. Do trávy si zbytečně nesedejte a nelehejte a po návratu se vždy pečlivě prohlédněte. Nejvíce si dejte pozor na místa jako jsou podpaží, třísla, intimní místa, podkolenní jamky a uši. Pro lepší přehled, jakou kde mají klíšťat aktivitu, si můžete stáhnout do vašeho mobilního telefonu Klíšťapku.

klíště

Jak klíště odstranit, pokud jej najdeme přisáté?

Pokud při kontrole narazíte na přichycené klíště, je potřeba jej co nejdříve odstranit. Nejprve místo vydezinfikujte a poté se jej pomocí pohybu ze strany na stranu pokuste celé vytáhnout. Pro odstranění použijte nejlépe navlhčený kousek hadříku, nebo ručníku. Neodstraňujte jej pomocí otáčení, jelikož je velká pravděpodobnost, že klíště neodstraníte celé a poté hrozí zatvrdlina či zánět.

Po odstranění si místo ještě několik dní kontrolujte, jelikož nakažené klíště na vás může přenést nejčastěji lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Proti první jmenované nemoci neexistuje očkování a pokud se od klíštěte nakazíte, několik dnů po nakažení se objeví v místě přisátí červená skvrna, která se postupně zvětšuje. Onemocnění je možné léčit antibiotiky, proto je důležité na něj přijít co nejdříve.

Klíšťová encefalitida se začne projevovat podle Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra za 7 až 14 dní, ale může probíhat i bezpříznakově. Většinou se ze začátku projevuje jako chřipka, později se přidají závratě, poruchy spánku a paměti a dezorientace. 2. fáze onemocnění může s sebou nést trvalé následky, a to chronické bolesti hlavy, stres, obrna svalů v obličeji a další. Proti této nemoci však existuje očkování a některé pojišťovny jej plně hradí, nebo alespoň poskytnout na očkování příspěvek. I přesto, že ideální čas na očkování je na jaře, pokud tento termín promeškáte, naočkovat se můžete nechat kdykoli během roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze