Koktejl chemoterapie a imunoterapie může pomoci v boji s rakovinou

Koktejl chemoterapie a imunoterapie může pomoci v boji s rakovinou
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumníci Wyss Institute na Harvardské univerzitě pracují na vakcíně proti rakovině
  • Vědci zkombinovali chemoterapii a imunoterapii
  • Prozatímní výsledky klinických testů na myších poukazují na kladné výsledky

Díky vědcům z Wyss Institute na Harvardské univerzitě jsme možná blíže k objevení vakcíny proti rakovině v levné a dostupné formě. Výzkum ukázal, že kombinace chemoterapie a imunoterapie je způsob, jak bojovat s triple negativními karcinomy prsu.

Buňky

Při chemoterapii je do těla vstřikován jed, který ničí nádorové buňky, ale silně poškozuje okolní tkáně. Imunoterapie se mezitím snaží stimulovat imunitní systém člověka tak, aby rozpoznal a zničil nádorové buňky. Triple negativní karcinomy prsu jsou ale bohužel zvláštní skupinou rakoviny prsu, když nestimulují reakce imunitního systému, tím pádem imunoterapie nedokáže pomoct.

Díky tomu vědce napadlo zkusit „vzít od každého trochu“ a smíchat chemoterapii a imunoterapii dohromady. K tomu přidali syntetickou DNA, která zlepšuje reakci imunity, a řetězce, které zabraňují skrývání rakovinotvorných buněk před léčbou. Tento postup by mohl pomoci k eliminaci mnoha rakovinotvorných buněk.

Testy v laboratoři byly prováděny na myších s triple negativními karcinomy prsu. Při testech vědci zjistili, že tzv. koktejl chemoterapie a imunoterapie zlepšil imunitní reakce přibližně o osm procent. Ještě lepší zprávou je, že všechny myši, které byly infikovány, léčeny a znovu infikovány, přežily bez dalšího zjištění rakoviny. Je sice předčasné tvrdit, že tento výzkum pomůže do budoucna i lidem, ale vědci jsou na dobré cestě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze