Kolik času mohou trávit děti u obrazovky? Tady je oficiální doporučení

Kolik času mohou trávit děti u obrazovky? Tady je oficiální doporučení
Fotografie: Ludovic Toinel, unsplash.com
  • Děti do dvou let by neměly s displeji přijít do kontaktu vůbec
  • Od 2 do 5 let je možné sledování nejvýše hodinu denně
  • Důležitý není jen čas, ale i co a jakým způsobem děti sledují

O o tom, kolik času by měly děti trávit u obrazovek a displejů, se vedou bouřlivé diskuse. Pravda bude nejpíše někde uprostřed: rozhodně ničemu nepomohou totální zákazy, ale ani žádná omezení Americká pediatrická akademie vydala oficiální doporučení týkající se času stráveného u obrazovky pro děti různého věku, ale finální slovo i odpovědnost mají samozřejmě pouze rodiče .

Používání médií s sebou nese určitá rizika i výhody. Klíčem je vytvořit si návyky, které vaší rodině pomohou najít zdravou rovnováhu. Můžete se rozhodnout, jaké používání médií je pro vaši rodinu nejlepší. Pamatujte, že všechny děti a dospívající potřebují přiměřený spánek (8-12 hodin, v závislosti na věku), fyzickou aktivitu (1 hodinu) a čas mimo média.

Spíše než konkrétní časy tabulka uvádí, jakým způsobem média konzumovat. Pro děti do dvou let je důležité seznámit se s fyzickým světem, stejně jako hodně a dobře spát, a proto pro ně není sledování médií vhodné. S tím je doporučeno začít nejdříve po druhém roce věku, a to maximálně na hodinu denně. Je také žádoucí, aby děti i rodiče sledovali obsah společně.

U starší dětí je pak možné dobu individuálně prodlužovat, ale ne na úkor jiných aktivit nebo spánku. Je také nutné pečlivě sledovat, jaký obsah se k ním dostane a když už se nedíváte společně, tak alespoň diskutovat o tom, co děti viděly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze