Mohl by Humane AI Pin, nositelný počítač s podporou OpenAI, nahradit mobily?

Mohl by Humane AI Pin, nositelný počítač s podporou OpenAI, nahradit mobily?
Fotografie: Humane
  • Projekt Humane konečně oficiálně představil svoji vizi zařízení, které by mohlo nahradit telefony
  • Jmenuje se AI Pin a je to malý přístroj pro přístup k umělé inteligenci
  • Vyjde na 700 dolarů, vyžaduje předplatné a zatím se prodává pouze v USA

Optikou několika posledních let by se mohlo zdát, že chytré mobilní telefony se přestaly vyvíjet, protože narazily na svůj limit. I když dotykové obrazovky přinášejí spoustu omezení, pro běžné používání chytrého telefonu a kapesního počítače je to asi to nejlepší řešení. To ale neznamená, že tu s námi bude navždy. Myslí si to hlavně ex-zaměstnanci Applu, kteří založili projekt Humane. Když se loni v létě pochlubili s první ukázkou, vypadalo to moc jako sci-fi, než aby to bylo reálné. Letos na jaře se však představil reálně funkční prototyp, který vypadá o mnoho zajímavěji.

Netrvalo dlouho a dočkali jsme se dokonce zahájení prodeje, které přijde už za týden. To je prozatím omezeno na USA, kde se gadget bude prodávat za 699 dolarů. Po připočtení české daně bychom se měli dostat někam na 20 tisíc korun. A co vlastně za tuto částku dostanete a opravu můžete telefon nechat doma?

Gadget AI Pin se skládá ze dvou částí: čtvercového zařízení a baterie, která se magneticky připevňuje na oblečení nebo jiné povrchy. K této ceně je třeba připočítat měsíční poplatek 24 dolarů (asi 550 korun) za předplatné Humane, které zajistí telefonní číslo a datové pokrytí prostřednictvím sítě americké pobočky T-Mobile.

AI Pin je poháněn procesorem Snapdragon, i když není jasné, jakým přesně. O ovládáte jej kombinací hlasu, kamery, gest a malého vestavěného projektoru. Samotný Pin váží asi 34 gramů a „posilovač baterie“ přidává dalších 20 gramů. Vestavěný fotoaparát pořizuje 13megapixelové fotografie a po aktualizaci softwaru bude pořizovat i video.

Introducing Humane Ai Pin from Humane, Inc. on Vimeo.

O soukromí se údajně bát nemusíte. Zařízení nefunguje tak, že by neustále poslouchalo. Gadget musíte aktivovat ručně klepnutím a přetažením na touchpadu, načemž začne blikat kontrolka, která vám i všem ostatním dala vědět, že shromažďuje data. Primárním úkolem zařízení je propojit vás s modely umělé inteligence, které nejlépe odpoví na vaši otázku.

Oproti smartphonům a počítačům je zde ale zásadní změna v přístupu. AI Pin se snaží být tak jednoduchý, jak to jen jde. Nebude mít domovskou obrazovku ani spoustu nastavení a účtů, které je třeba spravovat. Myšlenka je taková, že stačí na přístroj promluvit nebo se ho dotknout, říct, co chcete udělat nebo vědět, a vše se provede automaticky. Co všechno by to mělo být, je prozatím až na pár jednotlivostí neznámé, ale dobrou představu naznačuje následující prezentace.

Zdá se, že Humane považuje AI Pin za začátek většího projektu. Je to spíše příprava na to, jak dostat AI a její schopnosti blíže uživateli, aniž by při tom byl potřeba mobilní telefon nebo počítač. Vše ale bude záležet na tom, jak generativní AI překoná (a jestli vůbec) své dětské nemoci. Jak škodolibě poznamenávají někteří v komentářích k představovacímu videu, nejlepší místo pro sledování úplného zatmění Slunce 8. dubna 2024 bude ve skutečnosti v Severní Americe, rozhodně ne Austrálii, jak gadget sebevědomě tvrdí.

AI Pin
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze