Že bude dítě po cukru hyperaktivní? Jeho konzumací si zakládáte na jiný problém

Vyvracíme nejčastější mýty
Že bude dítě po cukru hyperaktivní? Jeho konzumací si zakládáte na jiný problém
Fotografie: unsplash.com
  • Studie neprokázaly souvislost mezi hyperaktivitou dětí a nadměrnou konzumací cukru
  • To ale neznamená, že nadmíra cukru dětem nevadí
  • Má největší podíl na vytvoření zubního kazu, není výživově prospěšný a vede k nadváze

V dnešním díle o vyvracení mýtů se podíváme na takzvaného „bílého zabijáka“. Cukr, hlavně ten rafinovaný, je již delší dobu považován za potravinu, kterou můžete zcela ze svého jídelníčku vynechat. Ve své podstatě je to pravda, ale pokud si chcete ráno osladit kávu nebo upéct klasickou bábovku, bez cukru se neobejdete. A stejné je to u potravin pro děti, které najdete běžně v obchodech. Jedná se většinou o sladkosti, slazené pití, ale i přislazované jogurty či příkrmy. Pravděpodobně máte zažito, že pokud budete dávat vašemu dítěti cukr, bude hyperaktivní. Jenže provedené studie mluví trochu jinak.

Studie byly prováděny už v 90. letech

Informace, že po cukru jsou děti nezvladatelné a hyperaktivní, je mezi populací již dlouhá léta, a tak není divu, že studie k tomuto tématu jsou již 30 let staré. V roce 1994 klinická studie zjišťovala účinek sacharózy nebo aspartamu na chování a kognitivní výkon dětí. Výzkum se zaměřil na děti od 3 do 10 let, kdy jim po dobu několika týdnů byly podávány nízké a vysoké dávky sacharózy s případným doplněním umělými sladidly. Výsledek neodhalil žádné změny ovlivňující chování nebo kognitivní funkce dětí, a to ani při překročení denní dávky.

Další studie z roku 1994 se zaměřila na rodiče, kteří mohou ovlivňovat chování dětí. Této studie se zúčastnilo 35 chlapců ve věku 5 až 7 let, u kterých rodiče tvrdili, že jsou citlivější na cukr. Chlapci byli rozděleni do dvou skupin, přičemž matkám bylo v jedné skupině sděleno, že děti dostaly vysokou dávku cukru a v druhé skupině bylo sděleno, že děti dostaly placebo.

Skutečnost však byla taková, že všechny děti dostaly pouze umělé sladidlo aspartam. Ačkoliv tedy žádné dítě cukr nedostalo, matky v první skupině po ukončení výzkumu uvedly, že jejich děti byly významně hyperaktivnější. Navíc své děti více hlídaly a také káraly než ve druhé skupině.

sladkosti

Není to ale jen o hyperaktivitě

I když studie nepotvrdily interakci mezi konzumací cukru a hyperaktivitou u dětí, neznamená to, že nadmíra cukru vašim dětem neškodí. Jsou zde samozřejmě další důvody, proč dopřávat sladkosti s mírou. Jedním z nich jsou zuby. Dětské zuby se více kazí, a ačkoliv dojde postupně k jejich výměně, některé stoličky mohou vypadnout až mezi 10. a 12. rokem života. I o ně je tedy potřeba se starat. A jakmile dítěti naroste trvalý chrup, cukr přispívá k poškození skloviny. Podle medlineplus.gov je jídlo s vysokým obsahem cukru hlavní příčinou zubního kazu.

Dalším důvodem je výživa. Dítě potřebuje k dobrému vývinu vitamíny a minerály, a to v potravinách s vysokým obsahem cukru nenajdete. Kromě toho nadměrná konzumace cukru vede k obezitě, která je u dětí čím dál častější. Nadváha v dětství pak může ovlivnit nemoci v dospělosti.

Cukr neznamená cukrovku

Nadměrná konzumace cukru opravdu neznamená cukrovku. Jedná se o onemocnění slinivky břišní, která nedokáže vytvořit hormon inzulin, který koriguje koncentraci glukózy v krvi. Cukrovka prvního typu je autoimunitní onemocnění, které se projevuje v mladém věku a nemocní jsou následně odkázáni na píchání inzulinu. Co se však na vzniku cukrovky druhého typu podílí, je špatná životospráva, nadváha a málo pohybu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze