Královské námořnictvo se chlubí novým simulátorem ve virtuální realitě

Královské námořnictvo se chlubí novým simulátorem ve virtuální realitě
Fotografie: Royal Navy
  • Je zde vytvářena kompletní simulace můstku bojové lodi
  • Důstojníci zde mohou zkoušet různé scénáře, počasí a úkoly

Jak moderní technologie pronikají do všech oblastí lidského života, mnoho věcí zjednodušují, ale paradoxně jsou čím dál tím náročnější na ovládání. To se týče i jedné nejstarších lidských činností – válčení na moři. Námořnictva po celém světě se musejí přizpůsobovat se měnícímu se válčení, což znamená i nasazení nových technologií. A to i ve výcviku. Královské námořnictvo se ve své tiskové zprávě pochlubilo, jak vypadá její nové výcvikové centrum postavené na moderních technologiích virtuální a rozšířené reality.

Simulátory, které vytvořila společnost Metaverse VR z Portsmouthu, vytvářejí virtuální můstek válečné lodi. Námořnictvo doufá, že díky novým simulátorům bude výcvik námořníků rychlejší a realističtější. „Máte pocit, jako byste vstoupili na můstek válečné lodi,“ popisuje novinku Stephen Smallman, 28letý důstojník. „Je velmi snadné se vžít do situace, vše je pak mnohem reálnější.

Když si námořníci nasadí VR brýle, ponoří se do 3D světa. Mohou nahlížet přes bok virtuální lodi a dívat se dolů na vlny narážející do trupu. Účastníci výcviku mohou manévrovat s lodí a procvičovat scénáře, jako jsou zásobovací mise nebo kotvení v přístavu. Mohou také upravovat počasí a cvičit například na rozbouřeném moři, ale bez reálného nebezpečí. Námořníci a jejich mentoři mohou všechny scénáře výcviku nahrávat a následně si je přehrát.

Nové simulátory jsou fantastické a debriefing, který nám umožňuje přesně si projít to, co se právě stalo, mění pravidla hry, pokud jde o výcvik navigátorů a týmů na můstku,“ řekl nadporučík Gavin Lowe. Poručík byl mezi prvními účastníky výcviku, kteří před dvaceti lety šli používat simulátory první generace. Ty používalo námořnictvo zhruba od roku 2000, ale podle jejich uživatelé to byla spíše jen „místnost s několika monitory“.

Za toto nové vybavení s virtuální realitou utratilo Královské námořnictvo 27 miliónů liber, tedy asi 780 miliónů korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze