Británie chce bojovat s obezitou léky na hubnutí. Pomohou prý nezaměstnaným s prací

Británie chce bojovat s obezitou léky na hubnutí. Pomohou prý nezaměstnaným s prací
Fotografie: unsplash.com
  • Snížení počtu obézních obyvatel by mohlo pomoci ekonomice
  • Premiér Británie chce asi 250 000 nezaměstnaným poskytnout lék na hubnutí Mounjaro
  • Obezita u dospělých se za posledních 30 let zdvojnásobila

Nadváha a obezita jsou celosvětovým problémem a nejen ve vyspělých zemích se počet obézních neustále zvyšuje. To s sebou přináší samozřejmě i problémy se zdravím, které stojí zdravotní systém obrovské částky. Premiér Velké Británie se rozhodl pro razantní krok, který by podle něj mohl alespoň z části snížit počet obézních lidí a tím tak pomoci i ekonomice.

Britská Národní zdravotní služba (NHS) z průzkumu v roce 2022 zjistila, že 29 % dospělých v Anglii bylo obézních a 64 % mělo nadváhu. Nemoci spojené s obezitou stojí zdravotnictví 11 miliard liber ročně (333 miliard korun) a další miliardy jdou na péči o pacienty s diabetem, přičemž diabetes 2. typu má úzkou souvislost s obezitou. Sir Keir Starmer uvedl pro BBC, že pro zmírnění tlaku na zdravotnický systém chce začít poskytovat léky na hubnutí pacientům, kteří jsou nezaměstnaní. Dle jeho slov by jim to mělo pomoci vrátit se zpět do práce a začít přispívat do ekonomiky.

Vláda také nedávno oznámila pětiletý test na lék Mounjaro, který vyrábí největší farmaceutická společnost Lilly. Ta investuje do studie 279 milionů liber (8,4 miliardy korun) a bude zjišťovat, zda užívání léku na obezitu sníží nezaměstnanost a zároveň i návštěvy u lékařů. Předpokládá se, že přibližně 250 000 lidí dostane injekci Mounjaro v následujících třech letech.

Ministr zdravotnictví Wes Streeting si od toho slibuje i snížení pracovní neschopnosti. Doplnil však, že každý člověk je stále plně zodpovědný za svoje zdraví a je potřeba začít brát zodpovědně zdravý životní styl. „Jako země jíme více, jíme méně zdravě a méně cvičíme. Náklady pro jednotlivce jsou jasné – méně zdravý a kratší život,“ uvedl Streeting. Léky na hubnutí nejsou žádnou novinkou, NHS již předepisuje například Ozempic, který je prvořadě určen k léčbě cukrovky. Podle odborníků ale tento způsob hubnutí nenahradí zdravé jídlo a cvičení.

Počet obézních neustále narůstá

Obezita je čím dál častější. Podle dat WHO v roce 2022 byl na světě každý osmý obézní. Celosvětově se od roku 1990 obezita u dospělých zdvojnásobila a u dospívajících dokonce čtyřnásobila. V roce 2022 mělo nadváhu 37 milionů dětí, kterým nebylo ještě ani pět let. Problémem je nejvíce malá fyzická aktivita a zvýšený příjem jídla – zejména fast foodů a ultrazpracovaných potravin, které mají vysoký obsah tuků a cukrů, ale malý podíl živin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze