Co je lepší než jeden palec? Dva palce! Vědci už zkoušejí speciální protézu

Co je lepší než jeden palec? Dva palce! Vědci už zkoušejí speciální protézu
Fotografie: University of Cambridge
  • Třetí palec se nosí na opačné straně dlaně
  • Ovládá se senzory
  • Pomoci by mohl nejen osobám s postižením, ale i zdravým lidem, například chirurgům

Lidská ruka je z hlediska anatomie i fyziologie fascinující a nezřídka je citována jako rozhodující faktor v lidské evoluci. Od jiných primátů se liší tím, že palec stojí v opozici proti ostatním prstům, což umožňuje pevné uchopení předmětů, a tedy i používání nástrojů. Co kdybychom tuto schopnost ještě vylepšili tím, že bychom přidali další palec? Možná taková žertovná otázka stála na počátku experimentu vědců z University of Cambridge. Není však třeba se bát, nečeká vás žádné hororové našívání dalších palců na ruku, ten druhý je pouze mechanický a jeho funkci ukazuje následující video.

Výzkumníci zjistili, že se lidé snadno naučili používat k manipulaci s předměty ovladatelnou protézu „třetího palce“. Zařízení, které bylo testováno na různých skupinách, zlepšuje motorické schopnosti a slibuje produktivitu i pomoc osobám se zdravotním postižením. Studie zdůrazňuje význam inkluzivního designu při vývoji nových technologií.

Třetí palec se nosí na opačné straně dlaně než biologický palec a ovládá se tlakovým senzorem umístěným pod každým palcem nebo chodidlem. Tlak z pravého prstu táhne palec napříč dlaní, zatímco tlak vyvíjený levým prstem táhne palec nahoru směrem k prstům. Rozsah pohybu palce je úměrný působícímu tlaku a uvolněním tlaku se palec vrátí do původní polohy.

98 % účastníků úspěšně začalo používat zařízení během jedné minuty, přičemž bylo testováno na 596 účastnících ve věku od 3 do 96 let. To uživateli umožňuje provádět úkoly, které by jinak byly náročné nebo nemožné provést jednou rukou, nebo provádět složité úkoly více rukama bez nutnosti koordinace s dalšími osobami. Testování zaznamenalo, že s rostoucím věkem se také zhoršovaly výsledky v ovládání, což může souviset o obecně horšící se motorikou ve stáří. Jinak mezi testovanými subjekty nepanovaly větší rozdíly.

Vedle osob s postižením tak má „třetí palec“ potenciál rozšířit schopnosti zcela zdravých a schopných lidí. Každého nejspíše napadnou hráči na počítači, nebo klavíristi, ale vědci z Cambridge ve své práci zmiňují především chirurgii. U náročných výkonů by se například lékař obešel bez asistence druhého.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze