Lékaři diagnostikovali jednomu pacientovi tři nemoci současně

Lékaři diagnostikovali jednomu pacientovi tři nemoci současně
Fotografie: pixabay.com
  • Jedná se o první hlášený případ koinfekce
  • Muž z Itálie byl pozitivně testován na opičí neštovice, koronavirus a HIV
  • U pacienta se začaly projevovat příznaky nemocí po cestě do Španělska

Lékaři ohlásili první známý případ, kdy byl člověk současně pozitivně testován na opičí neštovice, koronavirus a HIV. Nakaženým je 36letý muž, který pochází z Itálie. Pacient odcestoval do Španělska. Devět dnů po návratu se u něj objevila řada příznaků, včetně únavy, horečky a bolesti v krku. Lékaři o netradičním případu informovali prostřednictvím studie v The Journal of Infection.

Následující den se na jeho trupu, nohách, obličeji a hýždích objevily malé bolestivé léze a vyrážka. Muž se rozhodl jít do nemocnice, kde byl pozitivně testován na opičí neštovice. Kromě toho lékaři zjistili, že má pozitivní test také na HIV a koronavirus. Lékaři uvedli, že nákaza HIV proběhla nedávno. Podle independent.co.uk poslední test na HIV absolvoval pacient v září loňského roku a byl negativní.


Poté, co prodělal COVID-19 a opičí neštovice, byl propuštěn z nemocnice do domácí izolace. „Tento případ ukazuje, jak se mohou symptomy opičích neštovic a koronaviru překrývat. Také potvrzuje, že v případě koinfekce jsou anamnestické údaje a sexuální návyky zásadní pro provedení správné diagnózy,“ uvedli vědci ve studii.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jediný hlášený případ koinfekce viru opičích neštovic, koronaviru a HIV, stále není dostatek důkazů, že by tato kombinace mohla zhoršit stav pacienta. Vzhledem k současné pandemii koronaviru a každodennímu nárůstu případů opičích neštovic si lékaři musí být vědomí této možnosti,“ dodali.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze