Lékaři vystavili už 400 milionů eReceptů

Lékaři vystavili už 400 milionů eReceptů
Fotografie: unsplash.com
  • Povinná elektronická preskripce byla zavedena v roce 2018
  • Elektronický předpis s pořadovým číslem 400 000 000 byl vystaven 11. května 2023 v Ústeckém kraji

Od zavedení povinné elektronické preskripce v roce 2018 lékaři vystavili již více než čtyři sta milionů eReceptů. Elektronický předpis s pořadovým číslem 400 000 000 byl vystaven 11. května 2023 krátce po 14. hodině v Ústeckém kraji. „Od zahájení povinné elektronické preskripce v roce 2018 ušel eRecept velký kus cesty. Systém neustále rozvíjíme a přidáváme nové funkcionality. V loňském roce to byl například elektronický poukaz na zdravotnické prostředky, na letošní rok připravujeme spuštění přeshraničního eReceptu, který umožní vyzvednutí léčiv i v některých dalších státech EU,“ uvedla ředitelka Státního zdravotnického ústavu (SÚKL) Irena Storová.

ePoukaz na zdravotnické prostředky

Elektronický poukaz na zdravotnické prostředky SÚKL spustil před rokem. Od té doby kontinuálně stoupá počet předepisujících i míst, kde je možné ePoukaz uplatnit. Pacienti najdou své vystavené ePoukazy v lékovém záznamu, který je jim k dispozici v pacientské aplikaci eRecept a do kterého se mohou přihlásit pomocí Identity občana, např. bankovní identitou. Identifikátor ePoukazu jim lékař může předat nejen prostřednictvím aplikace, ale také e-mailu, SMS zprávy nebo na papírové průvodce.

Přeshraniční eRecept

Novinkou v eReceptu pro letošní rok bude spuštění přeshraniční preskripce, která pacientům umožní vyzvednout si léky na elektronický recept i v dalších státech EU, kde je zprovozněna. SÚKL je na „ostrý provoz“ technicky již zcela připraven, posledním krokem je stanovení termínu spuštění přeshraničního eReceptu Evropskou komisí.

Přeshraniční eRecept nyní funguje v Chorvatsku, Finsku, Estonsku nebo Portugalsku. V nejbližší době se k těmto zemím kromě České republiky přidá také Švédsko, Polsko a Španělsko. První kroky ke spuštění přeshraniční preskripce už podniklo také Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze