Ministr zdravotnictví Blatný chce aktualizovat opatření systému PES

Ministr zdravotnictví Blatný chce aktualizovat opatření systému PES
Fotografie: Ministerstvo zdravotnictví
  • Ministr zdravotnictví v pátek předloží aktualizovanou tabulku protiepidemických opatření systému PES
  • Navrhne, aby tato tabulka platila od 1. února 2021
  • Díky tomu by se mohly konat vybrané akce bez povinného testu
  • Ve čtvrtém stupni rizika by mohla otevřít některá zařízení pro občany s negativním testem

Ministr zdravotnictví na dnešní konferenci uvedl, že v pátek předloží vládě nově aktualizovanou tabulku protiepidemických opatření systému PES. Také navrhne, aby tabulka začala platit od 1. února 2021. Do nově posuzovaných parametrů systému by se měla kromě počtu nakažených také počítat naplněnost nemocnic.

Rizikové skóre v ČR je 73, což odpovídá čtvrtému stupni rizika, i přesto je naše země stále v pátém stupni. Kromě úterního otevření papírnictví a obchodů s dětským oblečením nebo obuví vláda žádné zmírnění opatření neplánuje.

Ministr Blatný chce úpravou systému docílit nového nastavení podmínek, aby se určité akce mohly konat i bez povinného testu. „Ale bude tam dána možnost, aby provozovatel, pakliže splní kritéria, do kterých může patřit například to, že všichni, kteří tam přijdou, mají negativní test, mohl navýšit kapacitu akce,“ uvedl ministr. Také by podle něj mělo být možné otevření hotelů ve vyšším stupni rizika systému PES. Možnost ubytování by pak byla s negativním testem. Stačit by měl antigenní test, který můžete opakovat jednou za pět dní. Provádí ho asi 200 odběrových míst a v ordinacích několika stovek lékařů, jak píše ČTK.

Pro lidi s negativním testem by pak ve čtvrtém stupni mohly otevřít restaurace, hotely, muzea, zoologické zahrady nebo sjezdovky. Zpřísnil by se ale zákaz nočního vycházení. Místo ve 23:00 by lidé museli být doma o hodinu dříve.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze