McDonald's

Tajemství nejúspěšnějších společností
McDonald's
Fotografie: Unsplash
  • O franšízu restaurace McDonald's se postaral podnikatel Ray Kroc
  • Nyní má firma přes 37 tisíc poboček
  • Jejím symbolem je klaun Ronald McDonald

V dnešním díle se podíváme na jeden z největších světových řetězců rychlého občerstvení. McDonald's se stal symbolem Ameriky a celosvětovým fenoménem. Jeho první restaurace byla otevřena v roce 1940 a dnes jich je přes 37 tisíc. Pokud vás zajímá, jak se tato společnost dostala na vrchol, dnešní článek je právě pro vás.

Jídlo z McDonald\'s

Od jedné pobočky k franšíze

Příběh fastfoodového giganta začíná v roce 1940, když bratři McDonaldové otevřeli svou první pobočku v San Bernardinu v Kalifornii. Díky kvalitním surovinám i servisu byl restaurant velmi oblíbený a měl poměrně vysokou návštěvnost. Limitovaná nabídka hranolek, burgerů a nápojů bratrům dovolovala věnovat se všemu naplno. Pánové si proto od podnikatele Raye Kroca objednali 8 drahých revolučních multimixérů, což na Raye udělalo obrovský dojem.

V roce 1954 se Ray rozhodl restauraci navštívit a byl z ní tak nadšený, že bratrům nabídl spolupráci. Chtěl jako jejich agent jezdit po celých Spojených státech a prodávat podnikavcům franšízy. Tento krok nastartoval celý byznys a v roce 1985 prodal McDonald's už 100 miliónů hamburgerů. Rayovi ale výdělky nestačily. V roce 1961 tak firmu koupil za 2,7 miliónu dolarů a začal dělat vše podle svého. Téhož roku bylo pod jeho vedením již 500 funkčních restaurací s miliardou prodaných hamburgerů.

Burger z McDonald\'s

V 60. a 70. letech prorazil McDonald's do Kanady, Japonska, Austrálie, Německa a Velké Británie. Rok 1963 byl také velmi zásadní pro pozdější budování značky. Na scénu totiž přišel klaun Ronald McDonald, který se stal kamarádem všech dětí a celosvětově známým symbolem společnosti. O pět let později byl představen známý a všemi oblíbený Big Mac, jehož vznik má na svědomí Američan Jim Delligatti, který byl jedním z prvních franšízantů. Kromě toho byly v roce 1983 na americké pulty uvedeny populární Chicken McNuggets.

V 90. letech expandoval McDonald's do střední a východní Evropy. V roce 1992 tak byla otevřena i první pobočka v České republice. První globální kampaň v historii společnosti, která nesla název „I'm lovin' it“, byla zahájena v roce 2003. O šest let později se český trh dočkal i kavárny McCafé. Ke konci roku 2010 bylo těchto kaváren už 20.

V roce 2015 byla v Praze otevřena první restaurace s novým konceptem samoobslužných dotykových kiosků. O dva roky později se v Česku otevřela 100. restaurace. Dnes funguje většina restaurací jako franšíza. Společnost neustále expanduje, modernizuje a staví nové pobočky. Kromě toho patří mezi největší zaměstnavatele v České republice a je ekologicky zodpovědnou firmou.


Ray Kroc, majitel McDonald's

Jak už jsem se výše zmínila, restauraci zpočátku vlastnili bratři Dick a Mac McDonaldovi. Celosvětový fenomén z ní ale udělal až podnikatel českého původu – Ray Kroc. Ten se před budováním franšízy věnoval prodeji mixérů na mléčné koktejly a kvůli jeho workoholismu nevedl téměř žádný rodinný život se svou ženou Ethel a dcerou Marilyn. Dokázal je ale velmi slušně zabezpečit.

Ray Kroc
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze