Migrény mohou trápit i malé děti

Migrény mohou trápit i malé děti
Fotografie: unsplash.com
  • U dětí se začíná migréna objevovat mezi šestým a patnáctým rokem
  • Je daleko složitější rozpoznat migrénu u dítěte než u dospělého, protože dítě neumí přesně vysvětlit, co se s ním děje

Přestože je migréna stále běžnějším onemocněním, není úplně dobře pochopena. Zvláště pak, pokud se jedná o děti. „Děti trpí na migrény. Nejmladší dítě, které mělo migrénu, bylo staré pouze 18 měsíců. Obvykle se migréna u dětí začne objevovat mezi šestým a patnáctým rokem,“ uvedl konzultant dětského neurologa Dr. Arif Khan v rozhovoru pro independent.co.uk.

Pozorování migrény u dětí může být daleko složitější než u dospělých. „Obvykle, když se zeptáte dospělého, co cítí při migréně, řekne, že cítí pulzování na jedné straně hlavy, nevolnost, zvracení, extrémní citlivostí na světlo a zvuky. Dítě nemusí mít učebnicový popis migrény. U dítěte se může projevit jen únava a bolí je hlava. Co se přesně s nimi děje, neumí vysvětlit,“ dodává Khan. Existuje ale mnoho důkazů, které ukáží, že se nejedná o běžnou bolest hlavy.


„Stejně jako u dospělých, má migréna u dětí a dospívajících střední až vysokou intenzitu bolesti hlavy a může zhoršit fyzickou aktivitu. U dětí je pravděpodobnější, že budou cítit bolest po obou stranách hlavy ve srovnání s dospělými, kde jsou bolesti často pouze jednostranné. Děti a dospívající mívají migrény krátkodobé. Trvají pouze pár hodin, zatímco u dospělých trvají obvykle déle než čtyři hodiny,“ uvedla Dr. Juliana VanderPluymová z Mayo Clinic.

I když migréna není vždy nijak závažná, může být stejně vysilující pro děti jako pro dospělé. Může mít také dopad na sociální a rodinné vztahy a vést k absenci ve škole a při volnočasových aktivitách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze