Suchý zápal plic se začal rozšiřovat i po Evropě

Suchý zápal plic se začal rozšiřovat i po Evropě
Fotografie: unsplash.com
  • V Číně se od poloviny října neustále navyšuje počet respiračních onemocnění
  • U dětí do 15 let se nejvíce objevuje suchý zápal plic
  • U něj hlásí nárůst i Francie a Nizozemí

Od poloviny října se v severní Číně neustále navyšuje počet onemocnění, které se podobá chřipce a také zápalu plic u dětí. Čínské úřady podle WHO uvedly, že se tak děje na základě zrušení opatření proti COVID-19, čímž dochází k nárustu respiračních onemocnění. U dětí za onemocnění může bakterie Mycoplasma pneumoniae, která je zodpovědná za rozvoj nemoci zvané suchý zápal plic.

Odborníci očekávají, že se epidemie bude držet na vrcholu i následující měsíc a doporučili všem, aby nosili roušky a v případě nakažení okamžitě navštívili lékaře. Příznaky nemoci jsou bolest v krku, únava, horečka a kašel, který se drží nemocného i měsíce. „Oproti předchozím letům máme více pacientů se smíšenými infekcemi, lékovou rezistencí a lobární pneumonií. Tato vlna je intenzivní a očekáváme, že vrchol propuknutí zažijeme během příštího měsíce,“ uvedla pro chinadaily.com ředitelka dětské nemocnice Zhou Huixia.

Tato nemoc se již rozšířila do Evropy a nejvíce ji zaznamenává Francie a Nizozemí. Francie již minulý týden podle Europe1.fr hlásila navýšení tohoto onemocnění o 36 % u dětí mladších 15 let a nárůst se týká i COVID-19 a chřipky. Podle lékařů je důležité kromě nošení roušek doma pravidelně větrat, a to nejlépe každou hodinu.


V Nizozemí hlásí nárůst dětských pacientů už od první poloviny listopadu, kdy lékaře navštívilo nejvíce dětí do 15 let za poslední tři roky. Podle Nu.nl vychází na 100 000 obyvatel 80 nemocných dětí od pěti do čtrnácti let. Nárůst onemocnění země zaznamenává už od srpna a týká se i dětí do věku 4 let a mladých mezi 15 a 24 lety. Důvod, proč se tento druh zápalu plic tak rychle šíří zatím není jasný, WHO však doposud nevydalo žádná další doporučení kromě nošení roušky, a také nedoporučuje jezdit do Číny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze