Přichází druhá vlna epidemie chřipky

Přichází druhá vlna epidemie chřipky
Fotografie: unsplash.com
  • Akutní respirační infekce se mezi obyvateli šíří stále podobně
  • K výraznému nárůstu došlo v kategorii tzv. chřipkových onemocnění
  • Nejvyšší nemocnost je stále v Pardubickém a Jihomoravském kraji

V 9. kalendářním týdnu roku 2023 se situace ve výskytu akutních respiračních infekcí včetně chřipky (ARI) významně nezměnila, došlo k mírnému zvýšení nemocnosti o 0,7 % a celková nemocnost je na úrovni 1422 na 100 000 obyvatel. V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) se ale nemocnost zvýšila poměrně výrazně, o více než 18 % (18,1 %). Potvrzují se tak předpoklady, že ČR do jisté míry kopíruje vývoj v dalších evropských zemích a chřipka navázala na prosincovou epidemii plynule druhou vlnou.


„Vzestup celkové nemocnosti akutními respiračními infekcemi se týká především dospělých ve věku 25 až 64 let. Není ale nijak výrazný, u celkové nemocnosti jde o posun zhruba o jedno procento. Nejvyšší nemocnost je nadále v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Odlišný vývoj pozorujeme v kategorii chřipkových onemocnění, kde se vzestup celkové nemocnosti blíží 20 procentům a nejvíce nemocných přibylo mezi dospělými ve věku 25 let a více. Kopírujeme tak pomyslnou druhou vlnu chřipky, vyvolanou především viry chřipky typu B, která se projevuje i jinde v Evropě. Lze očekávat, že v řádu několika týdnů i tato druhá vlna pomine, nejde o nic výjimečného,“ vysvětluje MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 3. března 2023 hlášeno celkem 291 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž ve 106 případech došlo k úmrtí. „Ve většině krajů se vyskytují epidemická ohniska respiračních onemocnění. Původcem jsou nejen viry chřipky, ale též virus SARS-CoV-2 a další respirační viry,“ uzavírá doktor Jan Kynčl.

Minulý týden ve středu uběhly tři roky od prvních nahlášených případů koronaviru v České republice. V současné době nových případů nákazy také přibývá. Nejvíce nových případů za poslední týden laboratoře hlásily minulý týden v pondělí. Za posledních sedm dní přibylo dohromady 5 994 nových případů koronaviru. Podle aktuálních dat Ministerstva zdravotnictví je nyní hospitalizovaných 546 pacientů, ve vážném stavu jich je 42. V důsledku nemoci za dobu pandemie zemřelo 42 470 osob.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze