Přehledně: vyznejte se v dosud známých mutacích COVID-19

Přehledně: vyznejte se v dosud známých mutacích COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Za poslední tři měsíce se po světě začaly objevovat nové mutace koronaviru
  • Anglické a jihoafrické mutace se objevily v prosinci
  • Brazilská mutace se objevila teprve před pár dny

Koronavirus je součástí našich životů už více než rok. Za tu dobu se objevily mnohé mutace viru. Hlavně v posledních měsících jsme slyšeli o mutacích, které jsou nakažlivější nebo jsou proti nim méně účinné vakcíny. Jaký je rozdíl v mutacích, které se objevily po celém světě? A jsou proti nim vyvinuté vakcíny účinné? Pojďme se na to společně podívat.

Anglická mutace viru

V Anglii se nová mutace koronaviru objevila 14. prosince 2020. Světová zdravotnická organizace ji nazvala jako VOC 202012/01 – to znamená varianta koronaviru, rok, měsíc, varianta mutace. Tento kmen koronaviru byl poprvé zaznamenán v jihovýchodní Anglii, pak se rychle rozšířil do Londýna i do zbytku Anglie. Vzhledem k rychlému šíření vědci zjistili, že je až o 40 % nakažlivější.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že není jasné, jak a kde mutace vznikla. Vědci zkoumají, zda se nejdříve neobjevila pouze u pacientů se slabší imunitou. Vakcína od firmy Pfizer a BioNTech by podle vědců měla být účinná proti tomuto typu viru. Vakcínu Moderna vědci stále testují, aby mohli potvrdit její účinnost.

V České republice je již tato mutace také potvrzena. Ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci uvedl, že novou mutaci obsahuje až 10 % testovaných vzorků.

Jihoafrická mutace viru

Pár dnů po objevení nové mutace v Anglii se objevil další kmen i v Jihoafrické republice, konkrétně 18. prosince 2020. Jihoafrická republika tuto mutaci pojmenovala 501Y.V2. N501Y. Je nakažlivější podobně jako anglická.

Obsahuje více mutací, proto vyvolala obavy, že by mohla být proti vakcínám odolnější. Vakcína od firmy Pfizer a BioNtech by měla působit. Ostatní vakcíny vědci testují.

Brazilská mutace viru

Nejnovější mutace, kterou vědci odhalili, pochází z Brazílie. NIID uvedl, že 2. ledna 2021 se objevil nový kmen viru u čtyř brazilských cestujících ze státu Amazonas. Příznaky u těchto lidí byly různé, nejmladší z nich (10 let) byl bezpříznakový.

Tato varianta patří do kmene B.1.1.248 a má 12 mutací na špici S proteinu., který slouží viru ke vstupu do lidských buněk. Podle NIID je zatím těžké říci, jak infekční tento typ je a zda jsou proti němu vakcíny účinné. Společnosti Pfizer a Moderna usilovně pracují na testování vakcín. Výsledky by měly znát nejpozději do několika týdnů.


Jak uvádí cnbc.com, stále probíhá zkoumání nových mutací a není vyloučeno, že existují i další. „Po cca 10 měsících nečinnosti se začal SARS-CoV-2 výrazně vyvíjet podobným vzorcem, které se objevují ve Velké Británii, Jižní Africe a Brazílii,“ uvedl Dr. Trevor Bedford, virolog a docent na Washingtonské univerzitě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze