Mortal Kombat 1
test

Mortal Kombat 1

Restart na jedničku

Série Mortal Kombat je s námi již více než dvacet let a za tu dobu si vybudovala pověst nesmírně brutální, ale také zábavné videohry s potenciálem zabavit na dlouhé desítky hodin. Jak se povedl nejnovější díl?

Podobně jako třeba Tekken či Gran Turismo, i Mortal Kombat patří zřejmě k oblíbeným hrám z dětství dnešních třicátníků a starších generací. Originální postavy pocházející z bohatého universa a především brutální komba, to charakterizuje videohru, jejíž první díl vyšel již před dlouhými 22 lety. Nejnovější Mortal Kombat 1 je pak, jak napovídá samotný název, pomyslným restartem série, který tak dostal větší tvůrčí volnost. Není se však potřeba čehokoliv obávat, výrazné DNA Mortal Kombat je stále přítomno.

Mortal Kombat u zrodu světa

Ten, kdo hrál předcházející Mortal Kombat, si jistě vzpomene na vcelku hezky uzavřený konec, který by z hlediska příběhové linie teoreticky mohl být i zakončením celé série Mortal Kombat. Nic podobného však ale naštěstí neučinili, ostatně hra má obrovskou fanouškovskou základnu, pořádají se v ní turnaje po celém světě (včetně České republiky) s mnohdy astronomickými peněžními cenami pro výherce a i příběh jednotlivých postav lze stále rozvíjet, vysvětlovat jejich pohnutky a podobně.

O hektolitry krve, rozdrcené vnitřnosti a fragmenty kostí není nouze ani tentokrát.

Pokud jste ve světě Mortal Kombat nováčci, vyplatí se začít právě příběhovým režimem, který je skutečně velmi zábavný a i v něm strávíte několik dlouhých hodin. Mortal Kombat 1 by tak rozhodně bylo škoda vnímat jako čistě online hru, protože nabídne hromadu zábavy i offline či v rámci lokálního multiplayeru u jedné obrazovky. Zpátky však k příběhovému režimu, jenž obsahuje pochopitelně nepřeberné množství soubojů, kdy hrajete za nejrůznější postavy, a máte tak možnost si osahat různé bojové styly i si užít brutálních zakončovacích úderů a různých krvavých komb.

V něm se také dozvíte, co se stalo po událostech z předchozího dílu Mortal Kombat, avšak, jak se říká, historie se opakuje a logicky i v této hře se budete účastnit stejnojmenného krvavého turnaje, v němž se utkáte s protivníky různých (mimozemských) ras, bojových stylů a motivací se turnaje účastnit.

Jakmile pak dohrajete kampaň (příběhový režim), můžete se pustit do několika dalších režimů. Kromě již zmíněných soubojů s online nepřáteli si můžete zahrát třeba turnajový režim King of The Hill či Kombat League, avšak zřejmě největší novinkou je režim Invaze, který je obdobou stolního RPG. Tento režim je překvapivě rozmanitý a i po několika jednotkách hodin je dost možné, že ani zdaleka neobjevíte veškerý jeho potenciál. Najdete v něm různé popkulturní odkazy, bohaté možnosti vylepšování postav, široké množství vedlejších úkolů a mnohé další. Za zmínku rozhodně stojí také systém Kameo, kdy si ke své postavě navolíte dalšího bojovníka, jenž vám může během soubojů různě pomáhat. To vše značně osvěžuje zážitek z hraní, který je tak bohatý a investice do hry se vám odmění desítkami hodin vysoce kvalitní zábavy.

Brutální a zábavná jako vždy

Podstatnou částí každého Mortal Kombat jsou nejrůznější speciální chvaty, zakončovací údery a podobně, jež jsou prošpikované kostilámajícími manévry s nebohým protivníkem. O hektolitry krve, rozdrcené vnitřnosti a fragmenty kostí není nouze, brutalita je ovšem i tentokrát na hranici hnusu a zábavnosti. Pokud tak uvidí tyto komba někdo, kdo není s Mortal Kombat seznámen, možná se bude chytat za hlavu, komba doprovázená různými hláškami jsou však spíše legrační, což ostatně zamýšleli i sami tvůrci.

Během hraní pak budete obdivovat i audiovizuální stránku, která těží sice z již staršího Unreal Enginu 4, ale rozhodně se nemusí za nic stydět. Je patrné, že vývojáři si dali spoustu práce s tím, aby hru doladili k videoherní dokonalosti, takže se můžete těšit na krásně plynulé animace, detailní postavy i velké množství nejrůznějších detailů v jednotlivých arénách. Například v restauraci můžete zahlédnout hosty, jak se krčí před bojujícím duem, jinde zase roztodivná zvířata a jiné tvory. I to dodává soubojům na zábavnosti, neboť můžete klasicky některé prvky z arén využívat ve svůj prospěch (což pochopitelně platí i pro soupeře).

Ponořit se do soubojů přitom vcelku snadno může i nováček, který nemá s Mortal Kombat zkušenosti. Jedním způsobem, jak si „zabojovat“ a možná i vyhrát, je pochopitelně zběsilé mačkání všech různých tlačítek, což je například oblíbená taktika mnoha žen, druhý přístup pak spočívá v pozastavení hry a prohlédnutí alespoň základních kombinací pro různé chvaty a útoky. Rozhodně tak neplatí, že musíte mít s jednou postavou nahrány desítky či stovky hodin, abyste ji uměli adekvátně ovládat, vše si osvojíte mnohem rychleji, své zkušenosti pak můžete pilovat třeba online.

Zhodnocení

Co říct závěrem? Nový Mortal Kombat 1 je velmi povedeným restartem celé série, který pokračuje v tom, čím se proslavil, tedy štědrou porcí zábavy, brutality a propracovaných bojových systémů. Rovněž po audiovizuální stránce se novinka povedla skvěle, zejména se sluchátky pak oceníte nejrůznější zvukové efekty, při jejichž nahrávání si jistě museli vývojáři užít spoustu zábavy. Mortal Kombat 1 bych tak doporučil každému fanouškovi „mlátiček“, ať už má s předešlými díly zkušenosti, či nikoliv.

Foto: Warner Bros. Games

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze