Mortal Kombat 11 Ultimate
test

Mortal Kombat 11 Ultimate

Brutální porce zábavy

Příznivci zvuku praskajících kostí, ikonického hlasu uvaděče Mortal Kombat a legendárních fatalit, zbystřete! Nejnovější Mortal Kombat 11 Ultimate přináší kompletní sadu bojovníků, povedené rozšíření příběhu i pro sérii typický vysoce propracovaný bojový systém. Co všechno nového tato edice přináší a komu přesně je určena? To se dočtete v této recenzi.

Finish him!“ – ikonická hláška herní série Mortal Kombat se vrací v nejnovějším počinu Mortal Kombat 11 Ultimate. Jak název napovídá, nejedná se tak úplně o regulérní nový díl, ale o značně vylepšenou edici, která kromě zásoby nových bojovníků nabízí také nový příběhový režim, cílí tak zejména na ty hráče, kteří si základní Mortal Kombat 11 doposud nepořídili.

Mlátička se skvělým příběhem

Mortal Kombat 11 disponoval kromě u her tohoto typu běžných off-line a on-line herních režimů také povedenou příběhovou sekci, jejíž odehrání zabralo několik hodin. Vyznačovala se dobře napsaným scénářem, zábavnými dialogy a také solidním budováním atmosféry. Nový příběh „Aftermath“ navazuje na konec předešlého dílu zcela přirozeně a díky využívání možnosti cestovat v čase se ještě jednou podíváte (tentokrát pochopitelně optikou nově přidaných bojovníků) na předešlé události a pokusíte se je změnit. Stejně jako původní příběh je i tento velmi dobře napsaný a rozhodně se u něj zabavíte.

Z dalších režimů jsou pak k dispozici Věže, Krypta, možnost hrát on-line i offline, tedy vše, co bylo dostupné již v základním MK 11. Důležité je zmínit, že byl od vydání MK 11 upraven systém odměn, tedy sbírání herní měny tak, aby hráči, kteří chtějí získat všechna vylepšení, netrávili grindováním až příliš mnoho času. Tato úprava se pochopitelně promítla i do základního Mortal Kombat 11, není tedy výsadou verze Ultimate.

Bojovníci navíc

V Ultimate edici na hráče čeká o 13 bojovníků více (nově je k dispozici Shao Kahn, Shang Tsung, Nightwolf, Terminator, Sindel, The Joker, Spawn, Fujin, Sheeva, RoboCop, Mileena, Rain a Rambo), kdy každá z postav má svůj vlastní bojový styl i povedené animace při provedení efektních útoků (tzv. fatalit). Celkem si tak hráči mohou vybrat z 37 charakterů, které lze dále upravovat pomocí různých oblečků a skinů, tudíž si mohou oblíbenou postavu snadno upravit k obrazu svému.

Excelentní jsou nejen animace a pro dané bojovníky typický způsob boje, kdy například Joker používá různé „klaunovské“ pomůcky, ale také dabing. Ten se opravdu povedl, ostatně jako audio celkově. Některé postavy, konkrétně Rambo (verze z roku 1982), přitom dabovali jejich původní představitelé, v tomto případě Sylvester Stallone. Podobně je tomu u postavy Shang Tsunga, kterou dabuje Cary-Hiroyuki Tagawa, tedy původní představitel z kultovního béčka vydaného v roce 1995.

Řežba může začít

Bojový systém je stejně jako u předešlých MK her velmi dobře zpracovaný. Hra vám na začátku nabídne srozumitelný tutoriál, a pokud byste si nevěděli rady, vždy se můžete podívat na návod, kde zjistíte, jak který prvek funguje. Souboje pochopitelně můžete řešit bezduchým mačkáním tlačítek v naději, že něco vyjde, pokud však chcete dokonale ovládnout všechny pohyby a komba a mít vše pod kontrolou, je potřeba virtuálnímu tréninku věnovat dlouhé hodiny času. Ostatně se právě v této hře pořádají vyhlášené turnaje, ze kterých si mohou vítězové odnést i desítky až stovky tisíc eur.

Doménou série Mortal Kombat jsou brutální (nejen) zakončovací sekvence, kdy můžete vidět a slyšet praskající kosti protivníků, všude stříká krev, létají vnitřnosti a zkrátka... vše tolik typické pro Mortal Kombat. Tato komba jsou velmi brutální, takže by hru neměly hrát děti, na druhou stranu jsou (účelově) natolik přehnaná, až jsou úsměvná. Rozhodně jsem se tím tedy necítil já ani mí spoluhráči nijak pohoršeni. Navíc můžete využívat místo brutálních chvatů také tzv. Friendship komba, která jsou čirým opakem. Následně můžete vidět vesele skotačící bojovníky, kteří se objímají, dávají si dárečky a podobně.

Next-gen ready

Mortal Kombat 11 Ultimate nabízí bezplatný upgrade na next-gen konzole (PlayStation 5 a Xbox Series X). Během testování jsem převážnou většinu času hrál na PlayStationu 4 Pro, kde hra běžela zcela bez problémů, vypadala moc hezky a hlavně byla plynulá (60 FPS), což je pro bojovky důležité. Na PlayStationu 5, na kterém jsem měl hru také možnost hrát, jsem si všiml ještě o něco pěknějšího vizuálu (hra podporuje dynamické 4K rozlišení), ale hlavně značně zkrácených nahrávacích časů. Ty však rozhodně nejsou dlouhé ani na PlayStationu 4 Pro, v případě PlayStationu 5 však zkrátka čekáte ještě méně a obvykle se vše načte během jedné až dvou sekund. Každopádně potěší, že i pokud si hru nyní koupíte na PlayStation 4 nebo Xbox One, převedete si ji následně zdarma i na novou generaci konzolí.

PlayStation 5 verze
PlayStation 4 Pro verze

Zhodnocení

Mortal Kombat 11 Ultimate nejlépe charakterizuje ultimátní nálož násilí, ale také skvěle vyladěný bojový systém, špičkové audiovizuální zpracování a značně rozšířená nabídka bojovníků. Potěší také nový příběhový režim i nespočet dalších herních režimů, v nichž se můžete utkat s hráči vlastnícími konzoli Xbox. Mortal Kombat 11 Ultimate je tak povinností pro všechny příznivce mlátiček, kteří chtějí to „nej“ – nejnovější, nejlepší a nejobsáhlejší Mortal Kombat, který v současnosti existuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze