Na Islandu vybuchla sopka. Proud lávy jen těsně minul město

Na Islandu vybuchla sopka. Proud lávy jen těsně minul město
Fotografie: unsplash.com
  • Sopka vybuchla v pondělí ve večerních hodinách asi 40 km od hlavního města
  • Obyvatelé nejbližšího města Grindavíku byli evakuováni
  • Letiště Keflavik je zatím otevřeno bez omezení

Na jihozápadě Islandu – na poloostrově Reykjaves, vybuchla v pondělí v noci sopka a erupce vytvořila 4kilometrovou trhlinu, ze které proudí lávové fontány. Podle Reuters.com místní úřady evakuovaly nejbližší město Grindavík, kde bydlí asi 4 000 obyvatel a nachází se 40 km od hlavního města Reykjavík. Trhlina se ale nachází asi 3 km od evakuovaného města a zatím to tedy vypadá, že by město mohlo zůstat bez poškození.

Letiště Keflavik v Reykjavíku zůstalo nadále otevřené, ale jsou hlášena zpoždění u příletů i odletů. V posledních několika letech zažil poloostrov několik erupcí, vždy se ale jednalo o neobydlené oblasti. Erupci je i přes stále modernější přístroje těžké předvídat. Sopečná aktivita poprvé vyhnala z domovů obyvatele Grindavíku v polovině listopadu, kdy v důsledku zemětřesení vznikly na silnici trhliny a byly poškozeny i budovy. Následně ale došlo ke zklidnění aktivity.

Při včerejší erupci se za sekundu vyvalilo 100 až 200 metrů krychlových lávy, což je mnohonásobně více než u předchozích erupcí ve stejné oblasti. Island je pro svou sopečnou činnost známý – nachází se mezi euroasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se pohybují opačným směrem. Island má celkem 33 aktivních sopečných systémů, což je nejvíce v Evropě.


Kdy se budou moci lidé natrvalo vrátit do svých domovů zatím není jasné. Starosta Grindavíku uvedl, že hrozila možnost, že se magma dostane pod město, ale aktuálně žádné magma ani láva město neohrožují. „Vzhledem k situaci je to dobrá zpráva, ale samozřejmě, že erupce tak blízko osídlení je velmi vážná,“ uvedl podle independent.com starosta Fannar Jónasson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze