Na Kamčatce došlo po zemětřesení k výbuchu sopky Šiveluč

Na Kamčatce došlo po zemětřesení k výbuchu sopky Šiveluč
Fotografie: unsplash.com
  • K zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy stupnice došlo v necelých 29 kilometrech pod hladinou Tichého oceánu
  • Krátce nato vybuchla sopka Šiluveč, která začala chrlit lávu a popel
  • Zranění lidé nebyli hlášeni

Na ruském poloostrově Kamčatka došlo v neděli k zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály. Krátce nato vybuchla sopka Šiveluč, která vychrlila popel až do výšky 8 kilometrů a uvolnila lávu. Varování také přišlo pro letadla, jelikož se popel může dostat až do výšky 10 km nad mořem, a v oblasti tak byl vydán červený kód.

Oblak popela se táhne 492 km na východ a jihovýchod od sopky. Letecký kód je červený. Sopečná aktivita je potenciálně nebezpečná pro místní i mezinárodní lety,“ uvedli dle agentury Tass vědci z Ústavu vulkanologie a seismologie Ruské akademie věd. Sopka se tyčí do výšky 3 283 metrů a je tak jednou z největších sopek na Kamčatce. Původně bylo vydáno i varování o vlně tsunami, tato hrozba ale byla později odvolána.


K zemětřesení došlo v necelých 29 kilometrech pod hladinou Tichého oceánu. Sopka se nachází jen něco málo přes 600 kilometrů od hlavního města Kamčatského kraje, Petropavlovska-Kamčatského, kde žije přibližně 180 000 obyvatel. Žádná zranění ale nebyla hlášena. Podle aljazeera.com by však nedělní zemětřesení mohlo být jen předehrou pro silnější zemětřesení, které by mohlo dosáhnout síly až 9 stupňů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze