Na Jupiterově měsíci Io zaznamenali doposud největší sopečný výbuch

Na Jupiterově měsíci Io zaznamenali doposud největší sopečný výbuch
Fotografie: NASA
  • Erupce byla zaznamenána astronomem Jeffem Morgenthalerem
  • Io je nejvulkaničtějším místem ve Sluneční soustavě
  • O erupci by mohla přinést více informací mise Juno

Astronom Jeff Morgenthaler na dálku provozuje observatoř v poušti v Arizoně, kterou založil v roce 2017 a od té doby sleduje změny v sopečné činnosti na Jupiterově Měsíci Io, který je známý tím, že jde o nejaktivnější sopečné místo v celé naší Sluneční soustavě. Doposud největší výbuch zaznamenal minulý rok na podzim.

Ačkoliv se Io nachází daleko od Slunce, je ovlivněn gravitací Jupiteru a měsíců Europy a Ganymede. Tím dochází ke stlačování měsíce a vytváření sopek. Io je čtvrtým největším měsícem ve Sluneční soustavě a na jeho povrchu se nachází přes 400 aktivních sopek. Erupce vytvářejí na povrchu oblaka síry a oxidu uhličitého, která šahají až do výšky 500 km.

Observatoř Io Input/Output (IoIO) využívá koronografickou techniku, která tlumí světlo, jež přichází z Jupiteru, a umožňuje tak sledovat výtrysky plynů z Io. Největší erupce začala podle Planetary Science Institute mezi červencem a zářím 2022 a trvala až do prosince. „Mohlo by nám to říct něco o složení sopečné aktivity, která výbuch vyvolala,“ řekl Morgenthaler.


Mise Juno by mohla přinést další informace

Pozorování z observatoře bude mít také vliv na misi Juno od NASA, která obíhá kolem Jupitera již od roku 2016 a v prosinci tohoto roku sonda provede blízký průlet kolem Io. Přístroje Juno by mohly zjistit bližší informace. „Měření Juno nám mohou říci, zda tento sopečný výbuch měl jiné složení než předchozí,“ řekl Morgenthaler a dodal, že pokud by byla možnost mít více observatoří IoIO, znamenalo by to i více možností pro zachycení erupcí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze