V Rusku se probudila k životu sopka Ključevskaja

V Rusku se probudila k životu sopka Ključevskaja
Fotografie: unsplash.com
  • Popel a prach dosahoval do výšky až 14 kilometrů
  • Obyvatelům blízké vesnice bylo vydáno doporučení, aby se k sopce nepřibližovali
  • Sopka je aktivní již od půlky října a podle odborníků dalších několik měsíců bude

Sopka Ključevskaja nacházející se na ruském poloostrově Kamčatka se začala probouzet k životu již v červnu tohoto roku. Ve středu 1. listopadu ale vyvrhla sloup popela, který dosahoval podle interfax.ru výšky až 14 kilometrů nad mořem a oblak se šíří směrem k Tichému oceánu, kde se nenacházejí obydlené oblasti. Seismologové již dříve vydali varování před možnou erupcí, jelikož blízké stanice zaznamenaly sopečná zemětřesení.

Obyvatelům vesnice Ključi, která se nachází asi 30 kilometrů od kráteru sopky, bylo vydáno doporučení, aby se k sopce nepřibližovali, jelikož může hrozit sesuv půdy, ale i poškození zdraví kvůli emisím popela. Poblíž místa také nyní nesmí prolétat letadla. Do dnešního odpoledne kamčatská vláda vydala omezení provozu na dálnici, která se nachází poblíž sopky, jelikož došlo k sesuvu bahna na vozovku.


Nejvyšší ruská sopka o sobě dala vědět naposledy v roce 2020 a následně ještě v srpnu 2021. Ključevskaja patří mezi nejaktivnější sopky nejen na Kamčatce, ale i na světě a její výška je necelých 5 km. Její stáří se odhaduje na 7 000 let. Zvýšená aktivita je pozorována již od 11. října, ale odborníci předpokládají, že sopka bude popel a lávu uvolňovat ještě několik měsíců. Na Kamčatce je podle themoscowtimes.com více jak 300 sopek a znich je 29 aktivních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze