Proud lávy na Islandu pohlcuje město i přes vybudované bariéry

Proud lávy na Islandu pohlcuje město i přes vybudované bariéry
Fotografie: unsplash.com
  • Sopka vybuchla v neděli a láva se dostala do města Grindavík
  • Obyvatelé byli včas evakuováni a nedošlo k žádným zraněním
  • Letiště Keflavik zatím funguje bez omezení

Už v prosinci se proudila k životu sopka na poloostrově Reykjaves, která vytvořila několikakilometrovou trhlinu. Už v té době byli obyvatelé menšího města Grindavík evakuováni, ale láva se městu v té době vyhnula. Sopka však vybuchla znovu v neděli 14. ledna a láva začala směřovat přímo na Grindavík. Ačkoliv město bylo již dříve na základě tohoto nebezpečí vybaveno bariérami, Islandský meteorologický úřad uvedl, že byly hráze proraženy a láva se tak dostala do města.

Podle independent.co.uk prezident Gudni Th Johannesson po výbuchu uvedl, že na Reykjaves se probudil dlouho spící sopečný systém a začalo období otřesů. Město, které má přibližně 4 000 obyvatel bylo tedy znovu evakuováno a někteří se do svých domovů již nevrátí, jelikož láva některé domy zcela pohltila a spálila vše okolo. Evakuace přišla s takovým předstihem, že nedošlo k žádným zraněním. Podle BBC se jednalo už o pátou evakuaci občanů od roku 2021.


Podle předpovědi počasí by zatím nemělo docházet ke zpoždění letů kvůli emisím popela na blízkém letišti Keflavik v Reykjavíku. Vítr zatím fouká jiným směrem. Do budoucna však není možné určit, zda vítr neroznese popel k letišti. Úřady však zatím neočekávají, že by se opakovala situace z roku 2010, kdy bylo letiště uzavřeno kvůli vysoké koncentraci sopečného popela. Island je vulkanicky aktivní i z toho důvodu, že leží na hranici mezi Eurasijskou a Severoamerickou tektonickou deskou, které se pohybují opačným směrem. Island má celkem 33 aktivních sopečných systémů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze