OSN: na Ukrajině zemřelo mnohem víc civilistů, než je oficiálně nahlášeno

OSN: na Ukrajině zemřelo mnohem víc civilistů, než je oficiálně nahlášeno
Fotografie: unsplash.com
  • Oficiální čísla uvádějí 3 381 úmrtí
  • Počet se ještě navýší po sečtení obětí v Mariupolu
  • OSN také eviduje 200 útoků na zdravotnická zařízení

Vedoucí mise OSN pro lidská práva na Ukrajině Matilda Bogner varovala, že počet civilních obětí na Ukrajině je o tisíce vyšší, než uvádějí oficiální čísla. Počet se ještě navýší až bude znám počet obětí útoku na přístavní město Mariupol. V současné době je nahlášeno 3 381 úmrtí.


„Pracovali jsme na odhadech, ale zatím mohu říct jen to, že čísla jsou o tisíce vyšší než ta, která jsou oficiální. Černou dírou je nyní Mariupol, odkud zatím nemáme ověřené informace,“ uvedla vedoucí mise pro theguardian.com.


Podle Světové zdravotnické organizace zemřelo na Ukrajině minimálně 3 tisíce lidí, protože se nemohli dostat do zdravotnického zařízení. OSN za celou dobu ruské invaze na Ukrajinu eviduje 200 útoků na zdravotnická zařízení. Podle reuters.com v současné době na celém území funguje jen několik nemocnic. „Čtyřicet procent domácností má alespoň jednoho člena, který potřebuje zdravotní péči, jež nemohou najít. To má za následek přibližně 3 tisíce úmrtí, kterým se mohlo zabránit,“ uvedl Hans Kluge na setkání členských států WHO.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze