Nadzvuková letadla se vrací na oblohu! Aerolinka United Airlines jich brzy bude mít 15

1
Nadzvuková letadla se vrací na oblohu! Aerolinka United Airlines jich brzy bude mít 15
Fotografie: United Airlines/Boom Supersonic
  • Letadla Overture budou uhlíkově neutrální
  • Pohánět je bude speciální ekologické palivo

Letecká společnost United Airlines se chystá na návrat nadzvukových letadel. Od startupové společnosti Boom Supersonic plánuje pořídit 15 letadel Overture. Při velkém zájmu jich ale dokoupí ještě 35.


Nadzvuková letadla měla své čestné místo na obloze naposledy v době slavných Concordů. Letadla Overture jsou rychlejší než letadla konvenční. Vzdálenost mezi New Yorkem a Londýnem by měla překonat za 3,5 hodiny, což je oproti časům, které často přesahují 6,5 hodiny, velký rozdíl. Výhoda je také v tom, že jsou uhlíkově neutrální a využívají palivo, které je vyrobené z oxidu uhličitého získaného z atmosféry.

Do jednoho letadla se má v budoucnu vejít přibližně 65 až 88 pasažérů. Ti si kromě krátkého, pohodlného letu užijí i čas strávený v luxusním interiéru. Zatím si ale zájemci budou muset počkat, letadla totiž ani neexistují. Startup Boom počítá s tím, že budou dokončena v roce 2025. Pokud půjde vše podle plánu, s prvními pasažéry by mohla vzlétnout o čtyři roky později, tedy v roce 2029.

Diskuze ke článku
David Šimáček
David Šimáček
hmm uhlíkově neutrální.. na stejné palivo se tam dostane normálním letadlem 4x víc lidí a onen rozdíl v čase asi 50% se při normálních odbavovacích časech a nutnosti dopravy na letiště srazí na cca 25%

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze