Národní muzeum v sobotu oslaví 205 let od svého založení

Národní muzeum v sobotu oslaví 205 let od svého založení
Fotografie: unsplash.com
  • Po celou sobotu bude zdarma vstup do všech muzejních objektů a připraveny jsou i doprovodné akce
  • Národní muzeum bude pro návštěvníky pořádat zajímavé akce po celý rok
  • V letošním roce otevře Národní muzeum pět zajímavých výstav

V sobotu 15. dubna 2023 oslaví Národní muzeum 205 let od svého založení. Pro své návštěvníky si proto připravilo vstup zdarma do všech svých muzejních objektů a také nejrůznější doprovodné akce.

Návštěvníci se tak mohou těšit na komentované prohlídky, filmové projekce či přednášky. Pro děti jsou připraveny zábavné programy s muzejními lektory, výtvarné dílny i divadelní představení. 205. výročí bude ale Národní muzeum společně se svými návštěvníky slavit po celý rok. Nabídne velké i menší zajímavé výstavy, otevře nové Dětské muzeum a prostřednictvím sociálních sítí nechá fanoušky nahlédnout do zákulisí, kde ve fotoseriálu představí zajímavé profese a práci odborníků Národního muzea. Sledující na Facebooku a Instagramu ale potěší už zítra videokoláží nejen z historických fotek muzea, ale i ze starých snímků z domácích archivů návštěvníků.


„Před pěti lety jsme po kompletní rekonstrukci v rámci velkého jubilea znovu otevřeli Historickou budou Národního muzea. Za pět let jejího fungování v novém kabátě jsme dokázali její překrásné sály naplnit skvěle provedenými a zábavnou formou pojatými expozicemi, které stále doplňujeme a rozšiřujeme. Okna do pravěku s legendárním mamutem, Zázraky evoluce s ikonickým plejtvákem, ale i všechny momenty dějin české historie, jsou expozice, do kterých se naši návštěvníci rádi vracejí,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Nové výstavní projekty i expozice slibují každým rokem unikátní zážitek. Letos otevře Národní muzeum pět velkých výstav. Náprstkovo muzeum chystá už na konci dubna výstavu o známém cestovateli s názvem Emil Holub, v Muzejním komplexu se budou moci v rámci výstavy První dámy – móda a styl návštěvníci od května seznámit s módními trendy manželek českých a československých prezidentů. Dobu represí, ale i pokroku představí před začátkem léta výstava s názvem Padesátá léta. Především menší návštěvníky potěší ještě před koncem školního roku nová připravovaná expozice Dětského muzea. Podzimní výstava v Českém muzeu hudby s názvem Na turné! přiblíží kočovný život hudebníků. A výročí 205 let uzavře v prosinci exkluzivní mezinárodní výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách. Sezónu v Historické budově Národního muzea odstartovala 14. dubna výstava restaurovaných předmětů ze Sýrie s názvem Obnovená tvář.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze