Na korunovační klenoty se přišlo podívat na 34 tisíc lidí

Na korunovační klenoty se přišlo podívat na 34 tisíc lidí
Fotografie: pixabay.com
  • Klenoty byly vystaveny po pěti letech v katedrále sv. Víta na Pražském hradě
  • Návštěvníky neodradila ani několikahodinová fronta
  • Vrácení klenotů do Korunní komory je možné od 17:00 sledovat živě

Včerejší 18. hodina ukončila možnost prohlédnout si korunovační klenoty v katedrále sv. Víta na Pražském hradě a dnes odpoledne se po 9 dnech vrátí do Korunní komory, kterou odemkne celkem 7 klíčníků. Výstava se konala po 5 letech k příležitosti 30. výročí vzniku České republiky a navštívilo ji na 34 tisíc lidí. Pro vyjmutí klenotů je potřeba vždy 7 klíčníků, kteří se skládají z prezidenta, premiéra, předsedů obou komor parlamentu, pražského arcibiskupa, probošta svatovítské kapituly a pražského primátora.

Denně se na korunovační klenoty chodí podívat skoro 5 tisíc lidí, kteří čekají i několikahodinové fronty,“ uvedla ČT24 na Twitteru. I z toho důvodu byla výstava z původních 5 dní prodloužena na 8 . I přes dlouhé fronty policisté na místě zaregistrovali muže, který byl na výstavě každý den a některé dny si vystál frontu i dvakrát.


Prohlédnout si bylo možné Svatováclavskou korunu, královské žezlo, jablko, Korunovační kříž a meč sv. Václava. Tyto klenoty byly vystaveny v původní vitríně, kterou dle hrad.cz navrhl architekt Gočár. Svatováclavskou korunu si nechal vyrobit v roce 1346 Karel IV. pro svoji korunovaci na českého krále. Součástí bylo také mimořádné vystavení lebky sv. Václava ve Svatováclavské kapli katedrály a vitrína s královským pláštěm s hermelínovým límcem. Vstup na prohlídku byl zdarma a uvnitř bylo možné bez použití blesku fotit.

Každý den navštívily katedrálu sv. Víta více než 4 tisíce lidí.

Každý den navštívily katedrálu sv. Víta více než 4 tisíce lidí, poslední den to bylo 4 451. Uložení korunovačních klenotů do Korunní komory bude probíhat dnes od 17:00 a je možné jej sledovat online. Sedm klíčníků se opět sejde, aby společně odemkli dveře do Korunní komory, kam budou klenoty opět uloženy.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze