V katedrále sv. Víta jsou k vidění korunovační klenoty

V katedrále sv. Víta jsou k vidění korunovační klenoty
Fotografie: pixabay.com
  • Výstava potrvá do soboty 21. ledna
  • V katedrále můžete vidět svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž, korunovační meč, korunovační plášť a lebku svatého Václava

Od dnešního dne jsou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě k vidění korunovační klenoty. Cennosti spolu s lebkou svatého Václava budou v katedrále k vidění pouze do soboty 21. ledna 2023. Návštěvníci se na klenoty mohou přijít podívat každý den od 09:00 do 17:00 hodin. Vstupné je zcela zdarma. O vystavení klenotů rozhodl prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.

Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž a korunovační meč jsou vystaveny ve střední části hlavní lodi chrámu sv. Víta. Dále se návštěvníkům naskytne možnost vidět i královský plášť s hermelínovým límcem. Lebku svatého Václava mohou lidé vidět přímo v kapli, kde jsou uloženy jeho ostatky. V katedrále budou jsou k vidění další dvě vitríny s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko, druhá s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců. Korunní komoru v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde jsou české korunovační klenoty uchovány, otevřelo v pondělí sedm klíčníků. Klenoty z ní poté klíčníci spolu s památkáři vynesli a vybalili z jejich schrán.


Podle ČTK bylo o výstavu velký zájem hned od časných ranních hodin. První návštěvníci čekali před Pražským hradem už v 06:00 hodin ráno. Chrám se návštěvníkům otevřel v 09:00 hodin. Návštěvníci museli kromě standardní kontroly u vstupu do areálu Pražského hradu podstoupit také prohlídku u vchodu do katedrály. Korunovační klenoty jsou velice hlídané. Přímo u vitríny s klenoty stojí dva členové hradní stráže, další hlídají spolu s vojáky a policisty po celém chrámu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze