NASA bude zkoumat evoluci galaxie a tajemství vesmíru pomocí malých satelitů

NASA bude zkoumat evoluci galaxie a tajemství vesmíru pomocí malých satelitů
Fotografie: NASA
  • Vybrané mise se nazývají Aspera, Pandora, StarBurst a PUEO
  • Pokud jejich rozpočet překročí hranici 20 miliónů dolarů, nezrealizují se

Kosmická agentura NASA chce zkoumat vesmír pomocí malých satelitů a vědeckých balónů. Vybrala si k tomu čtyři koncepty. Prvním je miniaturní satelit Aspera, který má za úkol studovat evoluci galaxie monitorováním ultrafialového světla z horkého plynu v prostoru mezi galaxiemi. Druhá mise Pandora se pokusí oddělit signály 20 hvězd a jejich 39 exoplanet infračerveným a viditelným světlem. Třetí satelit se jmenuje StarBurst a jeho úkolem je detekovat vysoce energetické gama záření, které vzniklo následkem gravitačních vln nebo sloučení neutronových hvězd. Na takových místech se totiž tvoří většina těžkých kovů ve vesmíru.

Čtvrtý koncept, který jako jediný využívá k realizaci mise vědecký balón, se nazývá PUEO a je obzvlášť důležitý. Bude startovat na Antarktidě a jeho cílem je najít a rozeznat signály neutrinů. Protože mají neutriny nulový elektrický náboj, jsou velmi špatně detekovatelné. NASA uvádí, že se jedná o dosud nejcitlivější průzkum těchto elementárních částic.

Zatím ale není garantované, že tyto projekty v budoucnu proběhnou. Jsou totiž součástí nedávno zavedeného programu Pioneers, který chce pomoci novým vědcům s jejich experimenty, ale pouze za předpokladu, že jejich rozpočet bude nižší než 20 miliónů dolarů. Pokud se ukáže, že by tyto mise stály více, neuskuteční se.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze