NASA odstartovala misi, která se pokusí změnit dráhu jiného vesmírného tělesa

NASA odstartovala misi, která se pokusí změnit dráhu jiného vesmírného tělesa
Fotografie: NASA
  • Mise DART úmyslně havaruje do dvojplanetky
  • To by mělo změnit její směr
  • NASA tak testuje, jestli dokáže ubránit Zemi před potenciálně nebezpečnými objekty

Dnes ráno zahájila NASA jednu z nejznámějších misí za poslední dobu. Její náplň jako by vypadla z vědeckofantastických filmů, kdy je lidstvo natolik vyspělé, že může svým zásahem odklonit těleso, které by se jinak srazilo se Zemí. Mise DART (Double Asteroid Redirection Test) se pokusí prozkoumat, zda je něco takového technologicky možné.


Dnes ráno odstartovala raketa společnosti SpaceX s modulem, který zamíří k planetce Didymos o průměru necelý kilometr. Ta má svůj vlastní satelit, menší planetku nazvanou Dimorphos s průměrem 160 metrů. Plán je jednoduchý – sonda příští rok na podzim narazí do menšího z těles a vědci budou zkoumat, jakým způsobem to ovlivní trajektorii celé soustavy.

Didymos ani Dimorphos pro Zemi nebezpečí nepředstavují. NASA pouze testuje systém planetární obrany, který spoléhá hlavně na vychýlení potenciálně nebezpečných objektů pomocí kinetické energie. Pokud se takový zásah povede včas, pak stačí i malé „šťouchnutí“.

Prozatím vědci nevědí o objektu, který by pro Zemi představoval bezprostřední ohrožení. Zároveň ale přiznávají, že detekce nebezpečí má svoje mezery, proto je lepší být připraven.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze