NASA odsunula start mise Europa Clipper. Na vině je hurikán Milton

NASA odsunula start mise Europa Clipper. Na vině je hurikán Milton
Fotografie: NASA
  • Startovací okno zůstane otevřené až do 6. listopadu
  • Kdy raketa odlétne, je zatím nejasné
  • Sonda dorazí k Jupiteru v roce 2030

Dnes měla odstartovat mise Europa Clipper, která je plánována už několik let. Bohužel došlo k odložení startu, a to zatím na neurčito, kvůli hurikánu Milton, který aktuálně zužuje Mexický záliv a předpokládá se, že zamíří na východ k Floridě, kde se nachází Kennedyho vesmírné středisko. Raketa Falcon Heavy od SpaceX byla již nachystána na odpalovací rampě a v kapotáži měla zapouzdřenou sondu. Podle poslední aktualizace byla kosmická loď převezena do hangáru přímo v Kennedyho středisku a zajištěna proti nepříznivému počasí.

Celé středisko začalo už v neděli s přípravami na hurikán. „Bezpečnost personálu startovacího týmu je naší nejvyšší prioritou a budou přijata veškerá opatření k ochraně kosmické lodi Europa Clipper,“ uvedl Tim Dunn, hlavní ředitel startu v programu NASA's Launch Services Program. Jakmile hurikán přejde, záchranný tým posoudí bezpečnost kosmodromu a teprve poté se bude moci personál vrátit do práce.

Startovací okno pro misi Europa Clipper bude otevřené až do 6. listopadu, do té doby musí raketa odstartovat, jinak by již nebyla vhodná poloha Země k ostatním planetám. Nejde totiž jen o Jupiter, ke kterému sonda v roce 2030 dorazí, ale i o Mars, ke kterému dorazí v první čtvrtině příštího roku. Využije jeho gravitaci a vrátí se zpět k Zemi, kde se přiblíží na vzdálenost 3 200 kilometrů. I k Zemi se znovu přiblíží kvůli využití gravitace – obě planety jí poskytnou dostatek energie k tomu, aby dosáhla Jupitera.


Europa Clipper je robotická kosmická loď na solární pohon. Určena je především ke zkoumání Jupiterova měsíce Europy, kde se vědci domnívají, že se pod kilometry tlustou ledovou krustou nachází oceán slané vody a v něm by mohl existovat alespoň mikrobiální život. Jak uvádí NASA v popisu, sonda váží 6 tun, ale téměř polovinu váhy tvoří palivo, které bude potřeba pro umístění se na oběžnou dráhu Jupitera. Sonda provede téměř 50 průletů kolem Europy a měla by přinést odpovědi na dosud nezodpovězené otázky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze