Sledujte živě první soukromou vycházku do vesmíru

Sledujte živě první soukromou vycházku do vesmíru
Fotografie: SpaceX
  • Dnes by se posádka Polaris Dawn měla pokusit o výstup do volného vesmíru
  • Kolem poledne našeho času by mělo dojít k otevření lodi
  • Celý proces můžete sledovat v přímém přenosu

10. září v 11:23 středoevropského času odstartovala soukromá mise Polaris Dawn, kterou financuje miliardář Jared Isaacman. Raketa Falcon 9 vzlétla po několika odkladech kvůli špatnému počasí z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Čtyřčlenná posádka v kapsli Dragon zamířila na oběžnou dráhu Země, kde dva astronauti podniknou vůbec první komerční výstup do vesmíru.


Protože jde vše podle plánu, dnes by se měla posádka sondy Polaris Dawn poprvé v historii pokusí o výstup do vesmíru - známý také jako EVA (extravehicular activity) - z lodi Dragon. EVA by měla začít v 11:58 SELČ. Živý přenos z mise by měl začít o hodinu dříve. V případě potřeby je k dispozici záložní možnost v pátek 13. září.

Během cesty po eliptické dráze o rozměrech asi 190 × 700 km kolem Země dokončí posádka sondy Polaris Dawn proces přípravy, provede testy a kontroly pohyblivosti skafandrů a zahájí kontroly přetlaku před provedením závěrečné kontroly těsnosti skafandrů a zahájením výstupu do volného prostoru.

Tlak v kabině se před otevřením poklopu pomalu sníží na podtlak. Po otevření budou všichni čtyři členové posádky vystaveni vesmírnému vakuu. Velitel mise Jared Isaacman (EV1) opustí Dragon, provede sérii testů pohyblivosti v nově navrženém skafandru SpaceX EVA a vrátí se do kabiny Dragonu. Specialistka mise Sarah Gillisová (EV2) provede stejnou sérii úkonů a po návratu do Dragonu uzavře průlez kosmické lodi. Pilot mise Kidd Poteet a specialistka mise a lékařka Anna Menonová budou po celou dobu operace monitorovat životně důležité podpůrné systémy.

Po uzavření poklopu se tlak pomalu vrátí k normálu, stejně tak i hladina kyslíku a dusíku. Očekává se, že celá operace výstupu do volného prostoru potrvá přibližně dvě hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze