NASA plánuje ve středu test rakety Artemis

NASA plánuje ve středu test rakety Artemis
Fotografie: NASA
  • Únik kapalného vodíku by měl být opraven
  • NASA pro jistotu provede test, kdy do rakety natankuje kapalný vodík a kyslík

Raketa Space Launch System (SLS) i kosmická loď Orion jsou stále nachystány na odpalovací rampě 39B pro testovací let kolem Měsíce v rámci mise Artemis I bez lidské posádky. Po zrušení startu, kdy byl odhalen únik kapalného vodíku, se tým rozhodl opravit těsnění přímo na rampě. Únik vodíku by měl být dle NASA vyřešen, ale pro jistotu provede před dalším plánovaným startem palivový test.


Test proběhne ve středu 21. září, kdy tým Artemis I začne do rakety SLS tankovat kapalný vodík a kyslík. NASA bude test vysílat online, a to od 13:15 SELČ. Start je aktuálně naplánován na 27. září se záložním datem 2. října.

Artemis I vyjela z montážní budovy na odpalovací rampu již 16. srpna a pokud středeční test nedopadne dobře, bude se muset nejspíše SLS i s Orionem vrátit zpět. Americké vesmírné síly totiž vyžadují, aby se opakovaně testoval systém, který je navržen tak, aby zničil raketu v případě, že by se při startu vychýlila z kurzu. NASA už jednou o výjimku požádala a pokud by byla další výjimka zamítnuta, raketa by se musela vrátit zpět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze