Boeing má další problém – raketa SLS pro NASA nesplňuje standardy

Boeing má další problém – raketa SLS pro NASA nesplňuje standardy
Fotografie: NASA
  • Boeing je hlavním dodavatelem horních stupňů rakety SLS a elektrických a elektronických přístrojů
  • Úřad odhalil nedostatky, které mohou zvýšit cenu zakázky a ohrozit spolehlivost rakety
  • Bylo vydáno několik doporučení, která musí Boeing provést, aby splnil standardy NASA

Úřad generálního inspektora NASA (OIG) kontroluje přípravy na raketě Space Launch System (SLS), která bude létat s astronauty v misích Artemis. Kontrola se zaměřila na konstrukci jádra a horního stupně rakety SLS (Block 1B), která probíhá v Michoud Assembly Facility v New Orleans. Ta by měla podle space.com odstartovat na misi Artemis IV v roce 2028. Boeing je hlavním dodavatelem horních stupňů a vybavení raket elektrickými a elektronickými přístroji.

Úřad odhalil, že práce prováděná Boeingem nesplňuje standardy ani požadavky agentury. Společnost tak musí udělat nápravná opatření, která povedou ke splnění požadavků. Jak uvedla zveřejněná zpráva, úřad jako největší problém vidí nedostatek vyškolených a zkušených pracovníků v Boeingu a kritizuje samotný Boeing za nedostatečný dohled. Všechny nedostatky mohou ovlivnit bezpečnost a spolehlivost rakety a kvůli nápravám se zvýší náklady, ale také se může ovlivnit i datum startu.

Předpokládáme, že náklady na SLS Block 1B dosáhnou přibližně 5,7 miliardy dolarů, než bude spuštěn systém v roce 2028. To je o 700 milionů dolarů více než základní závazek agentury NASA pro rok 2023, který stanovil základní náklady a harmonogram na téměř 5 miliard dolarů,uvádí zpráva. NASA využívá k monitorování činnosti Boeingu Agenturu pro správu smluv o obraně (DCMA), která od září 2021 do září 2023 nařídila celkem 71 nápravných opatření. Podle představitelů agentury je ale dosavadní postup Boeingu neúčinný a problémy se opakují.


OIG po dokončení kontroly doporučil NASA několik řešení, mezi něž patří vytvoření vyhovujícího školícího programu pro Boeing a udělování sankcí Boeingu za nedodržování standardů. NASA se ale nechce uchýlit k zavedení sankcí, s ostatními návrhy ale souhlasila. Toto zjištění je tak dalším velkým problémem Boeingu, který se nyní potýká s obrovským problémem u kapsle Starliner, která pravděpodobně nebude schopna dopravit astronauty zpět na Zemi a ti budou muset strávit na vesmírné stanici místo týdne dlouhé měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze