NASA prozradila jaké soukromé společnosti s ní poletí na Měsíc

1
NASA prozradila jaké soukromé společnosti s ní poletí na Měsíc
  • Tři soukromé společnosti si rozdělí čtvrt miliardy dolarů
  • Přespříští léto budou provádět na Měsíci vědecké experimenty
  • Budou též hledat místo pro přistání lidské posádky

Ještě než se NASA vrátí na Měsíc s lidskou posádkou, proběhnou vědecké mise s přistávacími moduly. Ty provedou celou řadu experimentů a vyberou vhodné místo pro přistání astronautů, ke kterému by mělo dojít v roce 2024.

Už za dva roky se povrch Měsíce obohatí o tyto moduly

Ještě před tím se uskuteční program Commercial Lunar Payload Service, jak oznámila NASA. Na rozdíl od misí Apollo bude práce na měsíčních modulech svěřena soukromým společnostem. Firma Astrobotics má za úkol do července 2021 dopravit čtrnáct zásilek na přivrácenou stranu měsíce. Intuitive Machines má ve stejném časovém horizontu provést pět přistání v Oceánu bouří, rovněž na přivrácené straně Měsíce. A konečně OrbitBeyond má za úkol čtyři přistání v Moři dešťů.

Celkem bude mezi firmy rozděleno čtvrt miliardy dolarů, tedy téměř šest miliard korun. NASA věří, že je toto řešení levnější, než kdyby si veškerý výzkum a vývoj zajišťovala sama.

Diskuze ke článku
Xt007
Nemyslím si ze by na tom mela spolupracovat NASA s par firmami, ale celý svět, pokud chtějí osidlit Měsíc trvale. Meli by spolupracovat i s ESOu, s Rusy a Japonci a Číňany a hlavně s Elonem Muskem. Za prvý by se podělili o zkušenosti, o techniku, o tom jak potencionálně zásobovat zakladnu na Měsíci, těžbu materiálů a vědecký výzkum. Vše bude jistě drahé, ale doufám, že se dožiju toho, že budu sledovat online přenos z Měsíce, tak jako moji rodiče sledovali Neila a další...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze